Міфогенез – художники з України, Польщі і Литви творитимуть мистецтво на землі скіфського городища

Територія Немирівських валів раз на рік перетворюється на палітру для творчості. З 2006 року тут традиційно проходить міжнародний зимовий фестиваль мистецтва простору (environmental art) або мистецтва землі  (land-art). Незмінний організатор «Лабораторія актуальної творчості» і її керівник Олександр Никитюк. Головна концепція – створення і продукування нових  міфів і нових сенсів, візуалізація почуттів сучасних митців, через художній образ. 

Митці будуть взаємодіяти з середовищем непублічно, використовуючи замість фарб та пензлів – лопати, мітли, граблі, тощо. Вони працюватимуть з тою погодою яка буде: сніг вони згрібатимуть та викладатимуть по-своєму, лід вони різатимуть на фігурні брилі, якщо ж буде тепло – творитимуть застосовуючи унікальний рельєф валів, сухостій і все, що попаде під руку. Традиційно художники можуть використовувати будь-що, аби воно не шкодило природі.

Передуючи виїзду на пленер, у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відкрили виставку кращих минулорічних робіт. Все, що можуть побачити глядачі, це фото та відео з валів, адже всі ленд-арт роботи недовговічні. Олександр Никитюк, демонструє на великому екрані доробки різних митців, що найбільш запам’ятались за 14 років фестивалю Міфогенез.

«Саме тут, у музеї ми презентували наш перший фестиваль зимового ленд-арту. Тоді у ньому приймали участь кілька митців з Вінниці, Львову та Києва. Коли ми приїхали на вали був мороз -30. Ми не могли нічого робити, окрім як бігати по території валів і потім наші сліди створювали певний візерунок. А одного разу, у 2007-му здається, у дні фестивалю постійно лив льодяний дощ, але художники все одно працювали. Після першого дня під дощем ми всі разом сходили пропаритись у баню і так ніхто тоді не захворів. А ось цей малюнок я назвав «Скіфською Венерою» і він намальований за допомогою трактора на землі, тож ширина цього «мазка», який ви бачите на фото – 5 метрів, а співавтором був водій трактора. А в 2014 році ми приїхали і побачили чорне городище, вигорів сухостій і це немов символізувало той страшний для України рік», - пригадує художник демонструючи слайди.

23-24 лютого художники з трьох країн, що колись були однією сильною державою, Великим князівством литовським, приїдуть на вали, які створили скіфи дві з половиною тисячі років тому. Співавтором їм слугуватиме сама природа.



Переглядів: 3120
Поширень: 1

Останні новини