У Вінниці представили рідкісні церковні книги, датовані 1520 і 1541 роками

У Державному архіві Вінницької області на загал представили рідкісні старовинні церковні книги. Найстарші видання, католицькі, датовані 1520 і 1541 роками. Є і православні – з друкарні Києво-Печерської лаври – видані у 19 столітті. 

Співробітник архіву Валерій Франчук розповідає про роботи католицьких богословів. Цим трактатам майже 500 років. Каже, до державного архіву вони, ймовірніше, потрапили з приватних колекцій. «Тут хтось із власників коментарі писав. На основі цих маргіналій, можна довідатись про освіченіть тогочасної людини». Православні часописи позаминулого століття, на думку Валерія Франчука, нині представляють чималу цінність. Як ось «Подільські Єпархіальні Відомості»: «як бачите, дуже солідна книга. Справжній дарунок для тих, хто досліджує історію православної церкви чи католицизму на Поділлі. Вони просто повинні заглянути сюди,до цих Єпархіальних Відомостей».

Такі стародруки, за словами фахівців, можуть зберігатися щонайменше кількасот років. Головне, дотримуватись елементарних правил. «Передусім мають зберігатись у відповідних умовах. Ніякої зайвої вологості, щоб прямі сонячні промені не потрапляли, щоб не було шкідників і будь-яких фізичних ушкоджень», – розповідає пан Валерій.

Дослідницю Тетяну Пірус зацікавив світський часопис другої половини 19-го століття. Каже, у книзі чимало цікавих відомостей про тогочасне життя на Поділлі «ось наприклад, написано про волів. У гарних господарствах того часу було по чотири воли для оранки землі. Зараз, в Україні не залишилось жодного. Безперечно цікавий факт. Тут охоплена історія і України, і Бессарабії. Одним словом, цікаво».

Найстаріших книг, які представили на огляд в обласному архіві – близько десятка. «Молодших», так би мовити, – кілька сотень. Виставка стародруків триватиме до кінця липня.



Переглядів: 3265
Поширень: 1

Останні новини