У Гайсинському районі перевірили заклади швидкого харчування: які порушення виявили

У Гайсинському районі провели позапланові перевірки закладів громадського харчування, що спеціалізуються на приготуванні та продажу страв швидкого приготування — зокрема шаурми, хот-догів і кебабів. Мета — запобігти можливим спалахам гострих кишкових інфекцій серед населення в умовах спекотного літа та активного сезону вуличної торгівлі.

Про це інформує My Vin, посилаючись на сайт Головного управління Держпродспожислужби у Вінницькій області.

Перевірки здійснювались відповідно до рішень обласної та районної комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Фахівці Гайсинського районного управління Держпродспоживслужби у складі спеціально створених комісійних груп обстежили як стаціонарні, так і тимчасові точки харчування.

Під час інспекцій виявлено низку серйозних порушень, які можуть створити загрозу здоров’ю споживачів. Зокрема, у багатьох закладах не було належно відкаліброваних термометрів для контролю температури в холодильниках, відсутні були спеціальні чек-листи температурного режиму. Також зафіксовано порушення у зберіганні продуктів — зокрема недотримання товарного сусідства, що підвищує ризик псування і забруднення їжі.

У деяких точках персонал не мав медичних довідок, які б підтверджували відсутність протипоказань до роботи з харчовими продуктами. Не облаштовані місця для особистої гігієни працівників. Крім того, не було документально підтверджено дослідження питної води, якою користуються у процесі приготування страв.

Іншою проблемою стало те, що у закладах не проводиться вхідний контроль сировини, не оцінюється якість постачальників, не здійснюється моніторинг та боротьба зі шкідниками. Ще одне серйозне порушення — відсутність системи HACCP, яка передбачає оцінку та контроль усіх потенційно небезпечних чинників при виробництві харчових продуктів.

Оператори ринку були ознайомлені з усіма виявленими недоліками, а також поінформовані про власну відповідальність згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». Під час перевірок з ними також провели інформаційно-роз’яснювальну роботу та вручили пам’ятки з детальними інструкціями щодо дотримання санітарно-гігієнічних норм.

Читайте також:

Вінничан попереджають про масштабне відключення води на добу

Ветерани з Вінниччини подорожували історичними місцями області (фото)



Переглядів: 144
Поширень: 0