Вінничан запрошують на виставку «Подільський килим»

6 березня у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулось відкриття виставки «Подільський килим» (з приватної колекції Лідії Лихач), а також презентація однойменного альбому мистецтвознавця, провідного методиста з питань збереження нематеріальної культурної спадщини Вінницького обласного центру народної творчості  Володимира Титаренка.

Захід відбувся у рамках науково-виставкового проекту до 205-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка.

Заступник начальника управління культури і мистецтв облдержадміністрації Валентина Троян зазначила: «Сьогодні дуже важлива подія для Вінниччини. Приємно, що у цій залі зібралися поціновувачі українського народного мистецтва. Хочу подякувати пані Лідії та Володимиру Титаренку за роботу та спільний внесок у збереження української спадщини. Також висловлюю подяку усім митцям, які долучилися до втілення заходу».

Під час зустрічі Лідія Лихач спільно з Володимиром Титаренком розповіли присутнім про особливості створення виставки та однойменного альбому.

Лідія Лихач є засновницею і головним редактором видавництва «Родовід», яке вже 26 років працює над створенням ґрунтовних видань з історії українського мистецтва та народної культури. Кожна книга «Родоводу» стає подією у культурному житті, як от «Ікона Шевченкового краю», «Козак-Мамай», книги з різних видів народного мистецтва України, і, зокрема, Поділля. На сьогодні триває робота над серією видань, присвяченим українському килиму, перше з них – «Квіти і птахи в дизайні українських килимів», друге – «Подільський килим», присвячене килимам геометричного орнаменту.

У книзі «Подільський килим» вперше під однією обкладинкою представлено розмаїття килимів із геометричними орнаментами з музейних збірок Києва, Львова, Вінниці, Житомира та інших міст, а також з приватних колекцій. Значну увагу зосереджено на килимарській традиції Поділля, адже саме в цьому регіоні України вона відзначається особливо багатим розмаїттям.

 «Тут орнаментальні композиції будуються на комбінаціях ромба, квадрата чи прямокутника, хрестоподібних елементів, ритмічно ламаних ліній, трикутника й інших геометричних форм і конфігурацій, – зазначає Володимир Титаренко. – Такі килими виробляли в осередках по всій території регіону, розмаїття їх орнаментальних композицій має широкий діапазон - від простих до найскладніших, починаючи від найдавнішого походження».

Автор книги окреслює ключові традиційні осередки килимарства краю, аналізує їх особливості, визначає орнаментальні групи. Досвід вивчення подільських килимів стане у нагоді молодшим дослідникам, дизайнерам та митцям.

За словами організаторів заходу, на Поділлі здавна ткали безворсові килими двох видів – з рослинним і геометричним орнаментами. Килимові вироби були важливим компонентом інтер’єру подільського житла. Особливу цінність становлять килими вазонного типу. «Вазон» – один із найбільш типових та улюблених орнаментальних мотивів у народному мистецтві подолян. У межах сучасної Вінниччини також ткали килими з великими ромбовидними фігурами, закомпонованими правильними рядами, з каймою із тих же знаків або стилізованих квітів. Також трапляються монументальні восьмипроменеві розетки-зірки ромбічних обрисів. Килими, представлені на виставці, походять з осередків Крижопільського, Томашпільського, Ямпільськогота інших районів Вінниччини.

Відвідувачам було представлено 17 експонатів з колекції Лідії Лихач, а також 4 килима з приватної колекції Віктора Косаківського.

Вінничани та гості міста зможуть відвідати виставку до 31 березня.



Переглядів: 6120
Поширень: 0

Останні новини