У Вінниці перевірили заклади з шаурмою та кебабами: виявили десятки порушень

У Вінниці фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області спільно з представниками міської ради, КП «Муніципальна варта» та Національної поліції провели моніторингові перевірки закладів громадського харчування. Перевірка тривала з 16 липня по 15 вересня 2025 року та охопила 56 закладів, що виготовляють та реалізують страви швидкого харчування, «кебаби», «хот-доги» та «шаурму».

Про це пише My Vin, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Виявлені порушення

Під час обстежень фахівці зафіксували низку порушень, які можуть призвести до харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань:

  • Більшість закладів не мали державної реєстрації потужностей операторів ринку, що є обов’язковою вимогою закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
  • Планування приміщень та розміщення обладнання у деяких закладах не дозволяло утримувати потужності у належному санітарному стані. Несвоєчасне прибирання призводило до накопичення пилу та бруду.
  • Заклади не були достатньо забезпечені дезінфекційними засобами та маркованим прибиральним інвентарем.
  • Контроль за супровідною документацією на сировину та готові продукти здійснювався формально або не проводився.
  • Деякі ящики з одноразовим посудом та упаковками зберігалися на підлозі навалом.
  • Відсутність достатньої кількості мийних ванн та централізованих систем водопостачання у окремих кіосках призводила до миття продуктів і інвентарю приносною водою в брудних не маркованих відрах.
  • Допуск працівників до роботи без медичних оглядів та особових медичних книжок.
  • Відсутність умов для дотримання правил особистої гігієни: рукомийників, дезінфікуючих засобів, мила, сушилок, а також санітарного одягу для персоналу.
  • Недостатнє холодильне обладнання та термометри, порушення правил товарного сусідства при зберіганні продуктів, зберігання соусів на основі сирих яєць та майонезів без холодильних вітрин.
  • Відра для збору твердих побутових відходів були переповнені, без кришок, а договори на утилізацію відходів відсутні.
  • Не впроваджена система НАССР для забезпечення безпечності харчових продуктів.

Читайте також

Директор комунального підприємства у Гайсині завдав бюджету збитків на 500 тис грн

Заходи контролю та наслідки

Фахівці Держпродспоживслужби провели роз’яснювальну роботу з власниками та працівниками закладів і вручили 56 рекомендаційних листів із термінами усунення порушень.

Крім того, працівниками Національної поліції за статтею 155 Кодексу України про адміністративні правопорушення притягнули до відповідальності 9 осіб.

Мета перевірок

За словами спеціалістів, мета обстежень — попередити виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань серед населення Вінницької громади в літній період, а також підвищити рівень безпеки та якості харчових продуктів у закладах громадського харчування.

Читайте також:

У Вінниці на території лікарні отруїли двох безпритульних собак: що відомо

Матері та батьки полеглих воїнів планують нові ініціативи для вшанування Героїв у Вінниці



Переглядів: 171
Поширень: 0