У Вінниці створили муніципальний притулок для безпритульних тварин

На вулиці Гонти уже незабаром запрацює муніципальний притулок для тварин. Він розрахований на утримання близько 300 чотирилапих безхатьків. Будівельні роботи тут були розпочаті у 2016 році, наразі триває оформлення необхідних дозвільних документів для введення об’єкту в експлуатацію. 

Наразі притулок працює у тестовому режимі. Триває оформлення ліцензії на ветеринарну практику та завершується процес введення притулку в експлуатацію. На його території окрім вольєрів для утримання собак є карантинне відділення, операційний блок, ветеринарна клініка, місця для вигулу чотирилапих, парковка, майданчики для збору відходів та сміття. Притулок також укомплектований необхідним для роботи транспортом, забезпечений спеціалізованим обладнанням для вилову тварин, необхідною сучасною медичною технікою, в тому числі рентген-апаратом та апаратом УЗД. Збудовано понад сотню вольєрів, в деяких із них вже живуть собаки. 

«Сьогодні у нас  68 тварин знаходиться у вольєрах, 11 – уже взяли до себе люди, ще 19 простерилізовано і повернуто до їх попереднього місця знаходження. За потреби ми можемо виконувати до 10 операцій за день. У нашому притулку тварини знаходитимуться до тих пір, поки не пройдуть усі ветеринарні обстеження. Потім їх мають забрати люди. Якщо так не відбудеться, то вони  будуть повернені до їхнього попереднього місця перебування», - розповідає керівник муніципального притулку для тварин Іван Левінський.

За його словами, після того, як тварина потрапляє до притулку, її відводять до карантинного відділення на 7 днів, потім відбувається стерилізація та 7-10 днів перетримки, далі необхідні процедури вакцинації та дегельмінтизації – 14 днів, після чого ще місяць карантину.  За цей час, що тварина перебуватиме у притулку, про неї розповідатимуть на офіційному сайті закладу та в соцмережах. Якщо за цей час не знайдуться для неї господарі, то тварину повернуть на те місце, звідки її забрали. 

«Деякі собаки, які у нас вже є, на жаль, проявляють агресію, адже є такі люди, які негативно ставляться до тварин і б’ють їх. Доводиться забирати в притулок, щоб тварини не страждали. Дехто думає, що муніципальний притулок для тварин – це місце, куди можна здати тварину на все життя, але це не так. Багато тварин викидають на вулицю, і ми будемо проводити роботу у школах, щоб привчати дітей до гуманного ставлення до тварин. Є такі випадки, коли купили дитині тваринку, вона нею погралася, потім набридло і її викинули на вулицю», - каже Іван Левінський

Міський голова Сергій Моргунов, який сьогодні під час виїзної наради з керівниками відповідних служб відвідав притулок, зазначив, що проблема із безпритульними тваринами є не лише в українських містах, але і у багатьох країнах, і її потрібно вирішувати. Окрім створення притулків для чотирилапих безхатченків потрібно також проводити роз’яснювальну роботу з населенням щодо гуманного поводження з тваринами. 

«Якщо говорити про світову чи європейську практику, в тому числі і українську, то проблема з безпритульними тваринами є у багатьох країнах. У Європі згідно з законодавством ті люди, які безвідповідально ставляться до своїх домашніх тварин і викидають їх на вулицю, отримують великі штрафи. Коли ж цих тваринок приймають у притулки, то за ними доглядають. Саме головне, що згодом їх можна буде запропонувати тим чи іншим потенційним власникам, щоб вони їх забрали додому. Так має працювати і наш вінницький муніципальний притулок. Важливим є те, що тварин стерилізуватимуть, щоб ще більше не збільшувалась їх кількість по нашому місту. За різними підрахунками у нас близько двох тисяч таких «безхатьків» блукає Вінницею, і вони розмножуються. Тут в одному із вольєрів є собака із цуценятами, її вагітну забрали з вулиці. Тепер є шанс, що вони отримають своїх господарів чи друзів. Хочу подякувати депутатам Вінницької міської ради, які підтримали ідею створення притулку, адже навколо цього питання було багато баталій. Маю надію що він принесе користь для всієї Вінниці», - говорить Сергій Моргунов

Також мер міста розповів журналістам, що у його будинку живе кішка, яку його родина також взяла з вулиці ще кошеням. Тепер це домашня улюблениця.  


Переглядів: 9349
Поширень: 7

Останні новини