ГО “Центр UA” проаналізувала передвиборчі програми 10 найпопулярніших кандидатів у президенти

Вибори 2019. За кого голосувати?

Презентація результатів аналізу програмних обіцянок десяти найпопулярніших кандидатів у президенти відбулася 19 березня у місті Вінниця, молодіжному центрі «Квадрат». Аналітики ГО  “Центр UA” розклали по поличках позиції десяти найпопулярніших кандидатів у тих сферах політики, на які має безпосередній та опосередкований вплив президент. Зокрема, у сфері національної безпеки та оборони, зовнішньополітичної діяльності, розподілу владних повноважень, прав людини та внутрішньої політики.

До виборів залишається все менше часу. Аби зробити раціональний вибір, важливо не просто вірити на слово рекламним гаслам з білбордів чи екранів телевізора, але й вивчати їхні позиції з передвиборчих програм. Потрібно мінімум три години, щоб прочитати програми 10 найпопулярніших кандидатів на пост президента. Але навіть вдумливе читання не гарантує, що це допоможе здійснити раціональний вибір. Саме тому ГО “Центр UA” зробила домашню роботу за українських виборців та провела масштабний аналіз програмних обіцянок кандидатів із їхніх офіційних документів.

Слід зазначити, що згідно із Конституцією (ст.106) президент - головнокомандувач Збройних сил України, а тому має гарантувати незалежність, територіальну цілісність та національну безпеку країни.

У питаннях деокупації Донбасу та повернення Криму значна кількість кандидатів обрала досить обережну позицію. Дехто обмежився загальними фразами, на кшталт, “будемо боротися за повернення окупованих територій”, однак більшість обрали дипломатичний шлях, який передбачає залучення до вирішення питань країн підписантів Будапештського меморандуму”, — зазначила Олена Данілова, регіональна представниця ГО “Центр UA” у Вінницькій області.

Крім цього, президент - обличчя держави на міжнародній арені, керує її зовнішньополітичною діяльністю, веде важливі переговори та підписує від імені країни міжнародні договори.

Схожа ситуація і щодо зовнішньополітичних питань. До прикладу, п’ять кандидатів підтримали європейський курс України, ще у п’ ятьох позиція по цьому напрямку відсутня. Так само, як членство у НАТО підтримало шестеро кандидатів, а двоє заявили, що забезпечать позаблоковий статус України, що взагалі суперечить Конституції”, — продовжила Олена Данілова

Але більшість кандидатів у своїх програмах оминають увагою основні сфери компетенції, зосереджуючи свої зусилля здебільшого на внутрішній політиці, зокрема соціально-економічному секторі. І все це тому, аби сподобатись своїй аудиторії та отримати кілька додаткових відсотків на президентських виборах.

Українці вже давно мають перейти від сліпого вибору облич та рекламних гасел до  раціонального та усвідомленого вибору тих політиків, які гарантуватимуть громадянам виконання своїх програмних обіцянок. У такому випадку ми зможемо створити умови, за яких можна вимагати від влади підзвітності. Тому знати програмі обіцянки своїх фаворитів - це мінімум відповідального виборця” – наголосила Олена Данілова

Команда Центру UA планує привернути увагу якомога більше українських виборців до програм кандидатів. Так ми зможемо сформувати більш критичне ставлення до свого вибору, а самі політики не розкидатимуться обіцянками на вітер.



Переглядів: 3149
Поширень: 0

Останні новини