Северинівська ОТГ : енергоефективність, затишок та органічне харчування для дітей

Северинівська  сільська ОТГ  - одна з перших громад, що об’єднались на Вінниччині. За час діяльності громада створила  структурні підрозділи сільської ради , релізувала ряд  соціальних та інфраструктурних проектів, а також є зразковою ОТГ Вінницької області щодо використання альтернативних джерел енергії. У Северинівській ОТГ функціонує ЦНАП, що створений за підтримкиПрограми «U-LEAD з Європою»,  дві ЗОШ І-ІІІ ст., дві амбулаторії та три ФАПи у населених пунктах громади, а також два ДНЗ.

Громада розташовується у мальовничому місці , яке славиться  високим рівнем розвитку садівництва. Більшість мешканців, а населення  ОТГ  складає  близько 5 тис осіб,  зайняті в сільському господарстві, особливо  з початком сезону  - весною  та до його завершення - восени.  Тож  одним з актуальних питань Северинівської громади стало  налагодження  роботи дитячих дошкільних закладів, адже  існувала черга на утримання дітей в ДНЗ.  Саме дитсадок « Суничка», що у с. Чернятин Северинівської ОТГ, потребував суттєвого ремонту та оновлення  приміщень, а також заміни обладнання.

Як пояснюють експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, діяльність якого підтримується Програмою « U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України, для сільських громад, на початку створення, важко  у швидкі терміни виділити кілька мільйонів з бюджету на реалізацію дороговартісних інфраструктурних проектів. Семінари та тренінги з питань ефективного використання коштів та організації бюджетного процесу в ОТГ, що пройшли протягом 2017-28рр.  у Вінницькому ЦРМС, посприяли  підвищенню рівня компетенцій представників громад Вінниччини, в тому числі і Северинівської сільської ОТГ. «Ключ» до вирішення проблеми громада  знайшла у термомодернізації комунальних закладів та використанні альтернативних джерел енергії – сонячної, геоенергії та біомаси.

«Громадою було вкладено багато сил і коштів  у наш дитячий заклад. По-перше,  ми замінили вікна, двері, освітлення, покрівлю та  повністю утеплили фасад будівлі садочка, а також замінили підлогу, що довгий час потребувала ремонту. Відтепер у садочку смерекова підлога та оздоблення.  Крім того, були закуплені  сучасні ліжечка та столи для дітей, а також все обладнання для харчового блоку. В ДНЗ приймаються діти з 3 до 6 років, формуються три групи  по 20-25 дітей, а в цілому в садочку 64 дитини.  Виховний процес забезпечують  7 вихователів із вищою педагогічною освітою, у ДНЗ працює лікар, тож за здоров’ям дітей професійний нагляд. Хочу зазначити, що  у нас прекрасне харчування  для дітей, все збалансоване, свіжі продукти -  здебільшого органіка,  фрукти, ягоди, адже у нас  садовий край.  Батьки задоволені,  умови відповідні, затишно, малеча доглянута за всіма стандартами, ніяких додаткових платежів не вимагається,  щомісячні плата складає 200 грн.  Кошти, що громада вклала в ДНЗ, а загальна сума складає 2 млн грн,  виправдані. Варто сказати, що у нас молоді працівники, стаж невеликий і  поки зарплата невисока, та кожен із задоволенням працює в кращому дошкільному закладі  нашої  ОТГ, адже ми надаємо якісні послуги», - повідомила Леся Шпіганєвич, завідуюча ДНЗ  «Суничка» с. Чернятин Северинівської ОТГ.

Особливу увагу  у Чернятинському  ДНЗ привертає система  теплопостачання – це твердопаливний котел з високим рівнем ефективності.

«Свого часу ми вирішили не викидати стару систему пічного опалення, думали буде холодно, але після встановлення нового котла, ми економимо вдвічі на паливі та комунальних послугах  і маємо  теплий комфортний садок, тож стара система демонтована», - пояснила  завідувачка дитсадка.

Варто зазначити, що Северинівська громада використовує сонячні панелі для обігріву  ДНЗ с. Северинівка, геоенергію для  опалення сільської амбулаторії та придбала  обладнання з переробки деревини для виготовлення твердого палива. Крім того,  ОТГ висаджує енергоємкі рослини, зокрема – має насадження енергетичної верби, яка вдало  використовується  у твердопаливних котлах.

У найближчих планах  громади оновлення  ігрових майданчиків,  благоустрій подвір’я  «Сунички» та подальше впровадження енергоефективних заходів в ОТГ.



Переглядів: 2741
Поширень: 0

Останні новини