З 30 на 31 березня країна переходить на літній час. Як підготувати організм до змін?

В останню неділю березня українці переведуть стрілки циферблатів на одну годину вперед.

Така зміна ритму життя є стресом для здоров’я людини, стверджують лікарі.

В результаті — недосипання, запізнення, зниження активності. Найбільше на перехід реагують літні люди і ті, хто має хронічні захворювання. Втім, і абсолютно здоровим людям медики радять готуватись заздалегідь.

«За постійними сімейними клопотами та заробітками я і так недосипаю. Вранці важко відірвати голову від подушки. Тільки-но звикли до осіннього часу, як знову треба перелаштовуватися. Я помітив, що переведення стрілки, чи вперед, чи назад, це стрес для мого організму. А  проявляється головним болем. Тепер і донечку доведеться будити раніше в садочок, щоб звикала і не капризувала», - скаржиться на те, що раз у пів року вимушений адаптуватись до нового часу вінничанин Сергій Олександрович.

Лікарі переконують: не перехід на літній, чи зимовий час шкодить здоров’ю, а недосипання. Тому, в першу чергу потрібно нормалізувати режим дня: вчасно лягати спати (до 22:00) та мінімум розваг із гаджетами перед сном. Також, радять не зволікати й вже готувати організм до змін.

Тож, щоб прокинутись бадьорими та повними сил, слід подбати про здоровий сон та виконувати кілька простих правил:

влаштовувати прогулянки вечорами; звечора збирати речі на ранок; лягати спати на 10-15 хвилин раніше, ніж зазвичай і в провітреній кімнаті; покинувшись в ранці, приймати контрастний душ та зробити розминку; замінити каву на чай з м’ятою, мелісою та з шипшиною.

Такі «стрибки» часом вигадали у 1996 році. Пояснювали, що зсунувши на годину період людської активності, ми отримуємо додаткове світло, а відтак, економію електрики.


Переглядів: 2721
Поширень: 0

Останні новини