Вперше на Вінниччині державним службовцем стала людина з обмеженими руховими можливостями

Сьогодні, 25 березня, в департаменті соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації публічно й урочисто Присягу державного службовця склала головний спеціаліст відділу електронного документообігу управління молодіжної політики та електронного врядування Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Ольга Скульська. Це безпрецедентний випадок на Вінниччині, коли державним службовцем вперше стала людина на візку.

Як зауважила директор профільного департаменту Наталя Заболотна, облдержадміністрація послідовно працює над створенням доступних умов для роботи людей з інвалідністю.

«Ми зробили департамент доступним для людей з інвалідністю не тільки архітектурно. Нещодавно у конкурсі на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу електронного документообігу перемогла людина, яка пересувається на візку. Сьогодні Ольга Скульська прийняла присягу державного службовця. Я закликаю інші органи влади працевлаштовувати у себе людей з інвалідністю" – зазначила Наталя Заболотна.

У свою чергу, директор Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Поділля» Роман Штогрин повідомив, що даною державною реабілітаційною установою за підтримки Міністерства соціальної політики України, ПРООН та Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації завершено апробацію нової для України послуги – соціального супроводу людей з інвалідністю при працевлаштуванні та на робочому місці.

Послуга спрямована на успішне працевлаштування людини з інвалідністю, її адаптацію на робочому місці та в трудовому колективі. Вона є надзвичайно важливою, оскільки 72,4% людей з інвалідністю безробітні. При пошуку роботи та на робочому місці люди з інвалідністю стикаються з численними бар’єрами та дискримінацією.

Відтак, протягом півторарічного терміну за новим підходом реабілітаційною установою працевлаштовані на відкритому ринку праці 56 осіб з різними формами інвалідності, 48 з них – досі стабільно працюють за місцем працевлаштування. Двадцять працевлаштованих осіб супроводжувались безпосередньо на робочому місці протягом семи місяців. Більшість підпадають під стереотип непрацездатності. Центром розроблено методичні рекомендації з надання послуги соціального супроводу, підготовлено п’ять фахівців, які вміють її надавати, надано пропозиції Міністерству соціальної політики України щодо удосконалення державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці.

«В суспільстві склався негативний стереотип щодо трудового потенціалу людей з інвалідністю. Ми хочемо довести, що за умови раціональної організації роботи тисячі спроможних людей з інвалідністю зможуть успішно знайти роботу і працювати», - зазначив директор центру реабілітації «Поділля» Роман Штогрин.

Послуга соціального супроводу має значний вплив на зайнятість людей з інвалідністю. Держава бере на себе роль посередника у вирішенні проблем, які можуть виникати між роботодавцями і людьми з інвалідністю. Ринок праці поступово ставатиме доступнішим  і люди з інвалідністю успішно реалізовуватимуть своє право на зайнятість.




Переглядів: 2921
Поширень: 0

Останні новини