Пам'яті Віталія Газінського

3 квітня 2019р. виповнилося б  74 роки професору кафедри вокально-хорової підготовки, теорії та методики музичної освіти  Газінському Віталію Івановичу. 

Віталій Іванович мав безліч відзнак. Так він – заслужений діяч мистецтв Кабардино-Балкарії, заслужений працівник культури України, народний артист України, кавалер ордена “За заслуги” ІІІ ступеня, Почесної відзнаки “За заслуги перед Вінничиною”,  почесний професор Одеської державної музичної академії ім. А.В.Нежданової, почесний громадянин міста Вінниці, засновник та незмінний керівник Академічного камерного хору “Вінниця” - одного з найкращих колективів Європи… Але для всіх своїх учнів Віталій Іванович був, насамперед, Маестро, Вчитель. 

За його плечима  понад 50 років плідної педагогічної праці, плеяда випускників, які продовжують справу свого Вчителя на освітянський та мистецькій ниві, понад чверть століття роботи з Народною хоровою капелою педагогічного університету, 35 років – з академічним камерним хором «Вінниця», шість Гран-Прі Міжнародних хорових конкурсів… Вчитель, закоханий у хоровий спів, що зумів прищепити цю любов своїм учням, людина з добрим серцем та великою душею завжди залишиться прикладом самовідданої праці, в якій разом із знаннями кожному учню віддавалась і частинка самого себе.

І ще одна риса Віталія Івановича – попри всі його відзнаки та міжнародне визнання, в житті він був людиною надзвичайно скромною, доступною до спілкування, завжди готовою допомогти кожному, хто цього потребував. . Спілкування з  Маестро було великою насолодою, його життєвий досвід, знання літератури та мистецтва, неперевершене почуття гумору захоплювало кожного.
Сьогодні ми глибоко сумуємо та докладемо усіх зусиль аби найкращим пам’ятником Маестро стало його улюблене дітище -  Академічний камерний хор “Вінниця”, який став окрасою не лише подільської хорової школи, а й помітним явищем в музичному житті незалежної України.  

Камерний хор - це справа життя В.Газінського, його найулюбленіше дитя,  пристрасть та захоплення. Засновано хор 23 листопада 1984 р. Перший виступ колективу відбувся в грудні 1984 року. І хоча колектив виконав усього кілька творів (А.Лотті “Mizerere”, Ш.Гуно “Ніч”, С.Людкевич “Сонце ся сховало”, С.Прокофьєв “Многая літа”), та кожен з них запав глибоко в серця слухачам і справив на всіх присутніх неабияке враження. Преса відзначала велику майстерність колективу, його творчі можливості та перспективи подальшого зростання. 

Дуже швидко Вінницький камерний хор став улюбленцем публіки не лише міста, а й далеко за його межами. В цей час основу репертуару складали твори І.С.Баха, А.Лотті, Ф.Анеріо, М.Леонтовича, С.Людкевича. Керівник та художня рада колективу проводили значну науково-дослідну роботу по вивченню виконавських стилів, манер, притаманних музиці цих славнозвісних авторів, що дало відчутний результат  в удосконаленні виконавської манери хору. Поступово творчий потенціал хору зростав, поповнювався і збагачувався його репертуар. Значною віхою на шліху зростання виконавської майстерності хору стало виконання таких творів, як  “Глорія” А.Вівальді,  “Реквієм” В.А.Моцарта,  “На могиле” та “Прометей” С.Танєєва. Нині палітра хорового репертуару включає в себе понад 200 творів - від епохи Відродження до найсучасніших хорових композицій.

Значне місце в репертуарі колективу посідають українські народні пісні в обробках визначних вітчизняних композиторів (М.Леонтович, С.Людкевич, К.Стеценко, О.Кошиць та ін.), твори класичної та сучасної української музики (Д.Бортнянський, П.Ніщинський, Л.Дичко, Є.Станкович, О.Яковчук, Б.Лятошинський, В.Зубицький, Г.Гаврилець та ін.). Керівник хору приділяв велику увагу й духовній музичній спадщині, в репертуар колективу були включені високохудожні зразки як вітчизняної так і зарубіжної духовної музики. Це твори Д.Палестрини, Г.Перселла, М. Леонтовича, К Стеценка, С.Рахманінова, П.Чеснокова, О.Архангельського та багато ін.

Репертуарна політика хору складалась за принципом “концертності програми”, тобто поряд з серйозними творами класичної та сучасної музики колектив виконував популярні, жартівливі твори тощо. Художній керівник хору говорив: “Слухач під час хорового концерту повинен отримати насолоду, духовно зрости, але, водночас, і відпочити”. Так  в репертуарі хору  з’явились твори “Чугунка” Б.Снєткова, “На базаре” Ю.Фаліка, “Рок-н-рол”, Дж. Джекмана,  “Уеsterday” Дж.Ленона та П.Макартні,  “Одинокая гармонь” Б.Мокроусова, “Дикі гуси” І.Поклада в аранжуванні С.Джемелінського та ін. Репертуар хору постійно урізноманітнювався, поповнювався, ставав більш складним та цікавим як для виконавців, так і для слухачів.

Дякуючи  такій репертуарній політиці значно зросла виконавська майстерність співаків хору і нині колектив може виконувати  й найскладнішу сучасну хорову музику ( У.Найссоо “Ні війні”, Дж.Орбан “Stabat Mater”, Г.Гаврилець “Боже мій, нащо мене Ти покинув”та ін. ). Значною подією в житті колективу стало виконання таких творів як “Літургія Святого Іоанна Златоуста” П.І.Чайковського, великих творів з оркестром (органом) : “Алілуйя” Г.Генделя, “Сім слів Ісуса на Хресті” С.Франка, кілька кантат Й.С.Баха, “Реквієм” Дж.Верді (фінал), кантата “Карміна Бурана” К.Орфа, Фінал 9-ї симфонії Л.В.Бетховена, “Німецький реквієм” Й.Брамса, “Messa Solennellе” Россіні, концертне виконання опери М.Леонтовича «На русалчин великдень» тощо. 

Вперше хор продемонстрував свою майстерність на міжнародному рівні у 1994 році на конкурсі “Могутни Божа”, що відбувся у м.Могилеві (Білорусь). І одразу ж було завойовано Гран-Прі конкурсу та ще 3 його призи. В цьому конкурсі брали участь 67 колективів та окремих виконавців з багатьох країн Європи. Наш хор був визнаний найкращим за виконання твору обов’язкової програми (“Плотию уснув” М.Куліковича), кращою була визнана і солістка хору В.Вітер, а В.Газінський - найкращим диригентом фестивалю. Перебуваючи на конкурсі колектив дав 9 концертів, був зроблений запис на українському та білоруському телебаченні. Голова міжнародного журі - народний артист, професор Мінської музичної академії Віктор Ровда та член журі - англійський музикознавець Гай Пікардо заявили, що виступ Вінницького камерного хору - це виконання найвищого європейського рівня. 

У травні 1995 року  новий успіх - Гран-Прі та 4 спеціальних призи на міжнародному хоровому конкурсі ім. Г.Димитрова у м.Варна (Болгарія) - одному з самих представницьких європейських змагань. У цьому мистецькому марафоні брали участь 29 хорових колективів з 8 країн Європи. Авторитетне міжнародне журі, головою якого був професор В.Мінін (керівник Московського камерного хору), визнало український хор найкращим, колектив отримав спеціальний приз за найкраще виконання твору обов’язкової програми (“Херувимська №4” Д.Христова), В.Газінський знов був визнаний найкращим диригентом конкурсу. На заключному концерті за проханням журі хор виконав, окрім своєї програми, “Херувимську №4” Д.Христова. Зал сприймав це виконання стоячи, настільки вразило вибагливу публіку тонке проникнення українських співаків у музичну мову твору болгарського автора.

Восени цього ж року Вінницький камерний хор став володарем ще одного Гран-прі на міжнародному хоровому конкурсі “Південна Пальміра”, що проходив у м.Одеса (Україна). По закінченню конкурсу колектив був запрошений закрити філармонійний сезон у м.Одеса виконанням “Реквієму” В.А.Моцарта з симфонічним оркестром одеської філармонії під керуванням І.Шеврука. 

Наступним серйозним випробуванням  в житті колективу був конкурс “Поющая Россия” (Москва, Росія, 1996 р.). Конкурс був організований Міністерством культури Росії, голова журі - професор Московської консерваторії, відомий хоровий диригент Б.Тевлін. Він так оцінив виступ вінничан: “ Чудовий хор з бездоганною інтонацією та довершеною рівновагою звучання”. Хор знову стає першим серед 40-ка хорів-учасників і отримує черговий Гран-Прі. Наступний успіх - міжнародний конкурс “Поющий мир“ -  Санкт-Петербург (Росія 2007р.), там колектив отримує  Гран-Прі та два спеціальних призи.

Окрім цього були  міжна-родні конкурси і фестивалі в Польщі, Угорщині, Франції, де колектив також отримував високу оцінку слухачів.

Найвизначнішою віхою  в житті Вінницького камерного хору став міжнародний конкурс поліфонічної музики у м.Ареццо (Італія) у серпні 1997 р. На цьому престижному хоровому конкурсі колектив було визнано найкращим виконавцем духовної музики і запрошено на особисту аудієнцію до папи римського Іоанна-Павла ІІ у Ватикан, де хор продемонстрував свою виконавську майстерність і отримав високу оцінку і благословення першого ієрарха католицької церкви.

Отже, Вінницький камерний хор підійшов до свого 35-річчя. З погляду вічності це надто мало, але для культури  нашого міста, співаків хору - це дуже і дуже багато. За цей час Вінницький камерний хор досяг великих успіхів у творчій діяль-ності, було дано понад 1000 кон-цертів, хор має широку  геогра-фію виступів,   участі у різноманітних фестивалях, конкурсах, святах, творчих звітах тощо. Нагороди, отримані колективом, завжди повні зали під час його концертів свідчать про популярність хору, його постійно зростаючу виконавську майстерність. Завдяки невичерпній енергії В.І.Газінського, правильно організованій і наполегливій вокально-хоровій роботі хору підвладні як складні поліфонічні старовинні партитури, так і найсучасніша музична мова з інтенсивною хоровою колористикою і сонористичними ефектами. На першому плані у виконавстві колективу - не сила звучання, а максимальна відточеність манери звуковедення, повне взаєморозуміння всіх його учасників.

Камерний хор “Вінниця” під керівництвом народного артиста України, професора Віталія Газінського - ансамбль, у виконанні якого відчутна не лише висока виконавська майстерність, але й глибока духовна культура, щирість та гаряча зацікавленість у загальній справі, повне усвідомлення та чуттєве проникнення у кожне музичне звучання. Це довершений виконавський організм з надзвичайно швидкими реакціями, живим характером та інтелектом, в якому кожний хорист є повноправним співавтором диригента у здійсненні загальних інтерпретаторських задумів. Диригент та артисти хору являють рідкісну за своєю монолітністю єдність. 

Професіоналізм плюс величезна творча захопленість - ось складові успіху усіх виступів хору. Концерт перетворюється для музикантів у справжнє свято, і це відчуття обов’язково передається слухачам, що створює атмосферу особливого піднесення. Виступи колективу завжди відрізняються глибоким артистизмом, вишуканістю та тонким смаком виконання.

Польща та Угорщина, Франція та Італія,  Болгарія, Росія, Молдова, Білорусь - ось неповний перелік країн, де хор за роки свого існування гідно представляв хорове мистецтво України, за що артисти хору Л.Сушкевич, Т.Лозінська, К.Дабіжа, В.Бородулін, С.Бабич, Т.Каплун, С.Жевачевська  удостоєні почесного звання “Заслужений артист України”, З.Куркова та В. Ковальчук – “Заслужений працівник культури України”, а хор у 2009 році отримав почесне звання “Академічний”.

Сьогодні Академічний камерний хор “Вінниця” - один з найкращих колективів нашої країни, який продовжує наполегливо працювати над удосконаленням хорової звучності. Колектив випустив два компактдиски, до яких ввійшли найкращі твори його репертуару. В.І.Газінський до останнього подиху був повен творчих задумів, з нетерпінням очікував нових зустрічей з слухачами, гастролей, записів,  прем’єр. І наш обов’язок перед пам’яттю Маестро втілити їх у життя. 


Переглядів: 5178
Поширень: 1

Останні новини