Україна рахує дні до впровадження MNP

Багато хто стикався з такою ситуацією, коли через те, що не влаштовує якість зв’язку або обслуговування мобільного оператора, швидкість мобільного Інтернету або високі тарифи, з’являлося бажання змінити постачальника послуг. При цьому згадувалася почута деінде  інформація про можливість збереження номеру у разі переходу до іншого оператора, але при детальному ознайомленні з питанням виявлялося, що в Україні цю послугу ще не було запроваджено. У такому випадку залишалося або повністю змінити номер (а разом із ним втратити контакти, управління банківською карткою онлайн, доступ до мобільних додатків і багацько іншого), або і надалі потерпати від неякісного обслуговування.

Відтепер ситуація докорінно зміниться, адже 1 травня 2019 року в Україні буде впроваджено MNP ― послугу повного перенесення номера. У такому разі можна буде вільно змінювати оператора, зберігаючи свій звичний номер мобільного телефону разом із поточним кодом. Нарешті українські абоненти зможуть зітхнути з полегшенням.

В українському інтернет-просторі навіть створили сайт mnp.com.ua, присвячений цій довгоочікуваній події. На сайті ведеться відлік кількості днів, годин і хвилин, що залишилися до цієї важливої для абонентів події.

MNP (Mobile Number Portability) ― це послуга повного переведення номера на обслуговування іншого мобільного оператора. Така послуга діє вже у багатьох країнах світу, а на деяких теренах вона з’явилася ще наприкінці 90-х років. Так, у Великобританії та Нідерландах MNP було впроваджено у 1999 році, в Іспанії ― у 2000 році, у Швеції та Данії ― у 2001 році. Наразі ця послуга функціонує у більш ніж 80 країнах світу, а тепер діятиме і в Україні. Практика показує, що введення MNP сприятиме зміцненню конкурентного середовища та позитивно впливатиме на ринок телекомунікаційних послуг.

Для того щоб перейти до іншого оператора та зберегти свій номер, абоненту потрібно буде спочатку переконатися, що номер зареєстровано саме на нього або пройти процедуру реєстрації у поточного оператора, подати заявку новому оператору на портацію й отримати нову SIM-картку, на яку буде перенесено номер. Усі деталі та повну інструкцію можна знайти на сайті mnp.com.ua

Слід зазначити, що на запуск сервісу MNP в Україні чекали з 2010 року, коли було прийнято відповідний закон про можливість залишати абонентський номер за собою у разі переходу до іншого оператора. На жаль, з того часу дату впровадження MNP декілька раз змінювали. Нарешті українські абоненти дочекалися послуги, яку обіцяли впровадити протягом довгих  дев’яти років.


Переглядів: 2174
Поширень: 1

Останні новини