Вінницьким бібліотекам та вишам передали понад 60 найменувань книг з історії Голодомору в Україні

3 квітня у приміщенні Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського відбулась презентація та передача книг з історії України ,  зокрема, - з тематики геноциду українського народу-Голодомору 1932-1933 років.

Національний музей «Меморіал жертв Голодомору» спільно з Всеукраїнською правозахисною організацією «Меморіал» імені Василя Стуса, за підтримки газети «Україна молода»  здійснює проект «Книги для 100 університетів України», в рамках якого бібліотекам вищих навчальних закладів м. Вінниця та Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К. А. Тімірязєва  передаються тематичні комплекти книжок з історії України, здебільшого про геноцид українського народу — Голодомор 1932- 1933 років (загалом близько 60 назв).

Фахівці національного музею «Меморіал жертв Голодомору»  зустрілись сьогодні із студентами та викладачами Вінницького державного педагогічного університету ім. М.Коцюбинського, а також з працівниками бібліотек вінницьких вишів з метою  усним і друкованим словом донести правду про одну з найжахливіших національних трагедій та наймасштабніших гуманітарних катастроф в історії людства - Голодомор 1932–1933 років в Україні. Фахівці національного музею підготували ексклюзивну книжкову виставку-презентацію та продемонстрували присутнім документальний фільм про штучний голод в Україні, спрямований на знищення нації.

«Правда про Голодомор тривалий час була під забороною розголошення. Радянська влада намагалася знищити документальні свідчення заподіяного й витравити з людської пам’яті згадки про нього. Здобуття Україною незалежності створило умови для поновлення історичної справедливості. В Україні Голодомор 1932–1933 років визнано геноцидом українського народу та встановлено День пам’яті жертв голодоморів»,- зазначила у своєму виступі  перший заступник генерального директора національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Ірина Батирєва.

Цікавими історичними фактами поділились з учасниками зустрічі  завідувач інформаційно-видавничого відділу національного музею «Меморіал жертв Голодомору» Юлія Коцур та  дослідник теми Голодомору, письменник і громадський діяч Микола Герасименко.

На завершення заходу, ректор  ВДПУ ім. М.Коцюбинського Наталя Лазаренко щиро подякувала виступаючим за змістовні розповіді та закликала студентство вдумливо читати книги з історії рідної держави, досліджувати  свій родовід, збираючи факти, які ще не загубились у глибині часу.

Завершилась зустріч передачею тематичних друкованих видань про Голодомор 1932–1933 років в Україні  Свої книжкові запаси  поповнили   такі книгозбірні:

Вінницька центральна міська бібліотека імені І. Бевза; Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека ім. К.А. Тімірязєва; Вінницька обласна бібліотека для дітей ім. І.Я. Франка. Бібліотеки вишів: Вінницький національний аграрний університет; Вінницький національний медичний університет ім. М.І. Пирогова; Донецький національний університет імені Василя Стуса; Вінницький торговельно-економічний інститут Київського національного торговельно-економічного університету; Вінницький національний технічний університет; Вінницький навчально-науковий інститут економіки Тернопільського національного економічного університету.


Переглядів: 3374
Поширень: 2

Останні новини