Цього року, у рамках XVII Міжнародного фестивалю, колишню сімейну садибу фон Мекк відвідають прямі нащадки баронеси

Як зазначили організатори цьогорічнийXVII Міжнародний фестиваль ім. П.І. Чайковського та Н.Ф. фон Мекк, який триватиме з 12 по 17 травня. фестиваль розширює географію та руйнує жанрові рамки, а традиційні вечори симфонічної та камерної музики поєднуватимуться у фестивальній програмі із сучасними музичними напрямками та свіжими тенденціями.

«Цьогоріч на фестивалі виступатимуть 6 іноземних артистів, зокрема з Литви, Польщі, Аргентини та Нідерландів. Знаковою подією в історії фестивалю є те, що колишню сімейну садибу фон Мекк відвідають прямі нащадки баронеси – праправнучка Надії фон Мекк Елізабет Радсен-Тіленіус Краутхофф та прапраправнучка Надія Віллемс, названа на її честь», - розповів генеральний директор обласної філармонії ім. М.Д. Леонтовича Анатолій Левицький.

Вперше серед учасників фестивалю буде виступати новий філармоній колектив – Подільський камерний хор «Леонтович-капела» під керівництвом Ольги Бабошиної. До того ж насолодитись музикою фестивалю зможуть не лише вінничани та гості міста, а й жителі 14 районів області, адже там виступатимуть зі своїми програмами колективи Національної філармонії України – Квартет баяністів ім. Миколи Різоля і Квартет гітаристів «КИЇВ».

Розпочнеться фестиваль Регіональним конкурсом юних виконавців класичних творів «Жмеринський камертон» о 10:00 в Жмеринській дитячій музичній школі. Цього ж дня у м. Браїлів в музеї Чайковського відбудуться традиційні музичні зустрічі. Завершиться перший день фестивалю концертом органної музики в Храмі Пресвятої Діви Марії Ангельської у Вінниці.

Як зазначила головний художній керівник Леся Смішко, цьогорічний фестиваль багатий на молодих і талановитих музикантів. Зокрема 13 травня, вперше із фестивальною програмою «Чайковський та Дебюссі – таємниця дому фон Мекк», виступатиме вінничанка – піаністка, випускниця Національної музичної академії України ім.. П.І. Чайковського Юлія Самоєнко.

14 травня глядачам буде представлено проект «Надія і Пікові дами Чайковського», особливістю якого стане доповнення музичної частини візуально, а саме колекцією фотопортретів Надії Віллемс. У цьому перфомансі музиканти продовжують портретну лінію, розкриваючи образи реальних і вигаданих героїнь музики композитора. Одночасно перед слухачами проходить все життя Чайковського, читаються уривки з його листів і щоденників, звучать улюблені романси, арії з опер та інструментальна музика.

Ще однією родзинкою є те, що фінальна частина фестивалю вперше буде представлена у джазовій формі. Так, у форматі non-stop поціновувачі музики зможуть насолоджуватись виступами музикантів протягом 2 годин при потужному звуковому супроводі та яскравих світлових і візуальних ефектах.

Організатори переконані, що цьогорічний фестиваль стане дійсно вибуховим коктейлем жанрів, почуттів та вражень, які очікують на гостей дійства.



Переглядів: 3148
Поширень: 0

Останні новини