3 основних види страхування в Україні, про які повинен знати кожен

Ризик існує скрізь: коли ви їдете на автомобілі, коли ви подорожуєте іншою країною, коли ви переходите дорогу на зелене світло, і навіть коли ви влаштували генеральне прибирання вдома. Тому вкрай важливо убезпечити себе від можливих ризиків, особливо у фінансовому плані. Хоча ми не можемо захистити себе від життєвих несподіванок на сто відсотків, та захистити себе від них у фінансовому плані можливість є. Душевну рівновагу у цьому плані нам забезпечує страхування.

Наразі в Україні працює майже три сотні страхових компаній, кожна з яких пропонує чимало варіантів страхування населення. І перш ніж зважитися на такий крок, необхідно з’ясувати, які страхові поліси дійсно потрібні, а без яких ми можемо спокійно жити й надалі. У цій статті ми розглянемо чотири основних види страхування в Україні, які, на думку експертів, будуть корисні більшості з нас в окремий момент нашого життя.

Страхування майна

Щоб звести до мінімуму ризики знищення або нанесення шкоди майну, варто його застрахувати. Найчастіше українці страхують об’єкти нерухомості:

будинок; квартиру; дачу; гараж; комерційне приміщення; земельні ділянки.

Страхові компанії пропонують також захистити автомобілі, водний та повітряний транспорт. Крім того, до майна, що підлягає страхуванню, відносяться меблі, посуд, коштовності, книги, витвори образотворчого мистецтва та інші предмети побуту, які мають певну цінність. До цього переліку також потрапили й домашні тварини.

Власник таким чином захищає майно від пожежі, пошкодження водою, стихійного лиха, протиправних дій третіх осіб, у тому числі крадіжки.

Страхування відповідальності

Страхування відповідальності забезпечує застрахованій особі захист від претензій, пов’язаних з травмами інших людей, пошкодженням їхнього майна тощо. Страхові поліси відповідальності покривають як судові витрати, так і будь-які інші виплати, за які застрахована сторона буде нести відповідальність у разі встановлення юридичної відповідальності. Навмисні збитки та договірні зобов'язання, як правило, сюди не входять.

До основних видів страхування відповідальності належать:

відповідальність роботодавця та компенсація працівникам; страхова відповідальність за товар; страхування від відшкодування; покриття відповідальності керівника та посадової особи; особиста відповідальність; комерційна відповідальність; загальна відповідальність.

Таким чином, рекомендується застрахувати відповідальність власникам транспортних засобів, посадовим особам, підприємцям, інвесторам, власникам кредитів та депозитів.

Особисте страхування

Найбільш актуальним для українців є, мабуть, особисте страхування, яке передбачає убезпечення родинного добробуту та захист сімейних доходів від можливих ризиків. Наприклад, втрати працездатності або раптової смерті когось із членів родини, нещасного випадку. Особисте страхування може здійснюватись індивідуально або колективно. Громадяни України мають змогу укласти договори про страхування, які передбачають:

передчасну смерть; втрату працездатності; лікування та реабілітаційні заходи; нещасний випадок; довічні страхові виплати; інвалідність.

У разі настання однієї з таких ситуацій у житті застрахованої людини страхувальник зобов’язаний виплатити грошову компенсацію. А у випадку передчасної смерті виплату отримують члени родини застрахованого.

Страхові компанії також пропонують придбати медичну страховку, яка безперервно захищатиме ваше здоров’я. Такий поліс дозволить покрити фінансові витрати на лікування, хірургічні втручання та реабілітацію. Сьогодні застрахуватися від можливих фінансових витрат на медичне обслуговування можна в Україні добровільно. Міністерство охорони здоров’я обіцяє обов’язкове медичне страхування вже у наступному, 2020 році, проте жоден із законопроектів, які знаходяться в комітетах парламенту наразі не був заслуханий навіть у першому читанні.

Перед початком відпускного сезону особливо актуальним в Україні стає туристичне страхування. Від можливих ризиків страхуються як співробітники туристичних агентств, так і самі туристи. Тому, хто планує подорожувати за межами України, пропонують укласти страховий договір про страхування:

особистого життя; від нещасного випадку; медичне; накопичувальне.

Звичайно, такий документ не врятує від непередбачених ситуацій, які можуть статися під час мандрівки. Але якщо така вже трапиться, при наявності страхового поліса турист може швидко вирішити її без будь-яких фінансових проблем.


Переглядів: 27605
Поширень: 10

Останні новини