Цьогоріч на підтримку підприємців-початківців виділено 1,5 млн. грн. з обласного бюджету

23 липня відбулась прес-конференція директора Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимира Мережка та голови ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА» Олександра Печаліна щодо підтримки стартапів  за рахунок коштів обласного бюджету.

«Проект, який реалізує обласна державна адміністрація спільно з ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА», було започатковано ще  минулого року. Саме тоді була спроба проведення конкурсу для початківців-підприємців (стартапів), для підтримки ініціатив яких з обласного бюджету було виділено 300 тис. грн. Ми побачили досить високий рівень зацікавленості з боку підприємців-початківців малого бізнесу. Саме тому в поточному році в обласному бюджеті було закладено 1,5 млн грн для підтримки підприємницьких ініціатив, що перевищує минулорічний показник у п’ять разів», - зазначив Володимир Мережко.  За його словами, проведення конкурсу має на меті підтримку підприємницьких ініціатив, надання методично-консультативної допомоги громадянам Вінницької області та підприємцям-початківцям щодо організації та розвитку бізнесу, а також популяризацію ідей підприємництва. Варто підкреслити, що фінансова підтримка з обласного бюджету є безповоротною (грант). Розмір гранту також має певну градацію: до 50 тис. грн  - реалізація бізнес-планів у різних сферах діяльності незалежно від місцезнаходження,  до 80 тис грн – реалізація бізнес-планів у різних сферах діяльності виключно у сільській місцевості, до 100 тис грн – реалізація бізнес-планів передбачає співфінансування у розмірі не менше 30% від суми гранту.

Також під час прес-конференції голова ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА» Олександр Печалін поінформував присутніх про цікаві ідеї, зафіксовані у бізнес-планах учасників, а також розповів про  активність громадян щодо участі в Конкурсі. «Станом на 13 липня поточного року до нас надійшло 104 заявки,  з них –  37 заявок осіб, які не є підприємцями, та 67 заявок від претендентів, які зареєстровані та здійснюють підприємницьку діяльність у Вінницькій області не більше двох років. З міста Вінниці надійшло 26 заявок. Натомість, по районах області середня кількість заявок становить від однієї до трьох. Найбільше було надіслано з Тульчинського та Вінницького районів – по 9 заявок з кожного, а також з Могилів-Подільського р-ну – 8 заявок», - зауважив Олександр Печалін.

Крім стандартних проектів, учасники Конкурсу також надіслали досить креативні бізнес-плани за різними сферами. За словами Олександра Печаліна, на сьогодні вже є бізнес-плани щодо реалізації таких ідей як: вирощування бамбуку, створення фундукового саду, створення крафтової пивоварні, вирощування лікарських трав (зокрема, лаванди ефіроолійної), організація спортивного рибальства, надання послуг людям поважного віку для виконання робіт на присадибних ділянках, створення арт-резиденції як осередку для пленерів і фестивалів. Крім цього, значна кількість учасників надіслали бізнес плани, спрямовані на розвиток зеленого туризму та використання альтернативних джерел енергії, зокрема, розширене використання сонячної енергетики тощо.

Для інформації:

Конкурс бізнес-планів для підприємців-початківців розрахований на юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані та здійснюють підприємницьку діяльність у Вінницькій області не більше  двох років, а також на громадян України віком від 18 років, зареєстрованих у Вінницькій області, які мають намір  розпочати підприємницьку діяльність.  Участь у конкурсі є безкоштовною. Також є ряд відповідних вимог до бізнес-планів, які проходитимуть відбір експертною комісією, а саме: започаткування підприємницької діяльності, створення нових напрямків або розширення вже існуючих видів діяльності, створення нових робочих місць та досягнення економічного ефекту.         

Варто зазначити, що організація конкурсу також передбачає відбір та захист проектів бізнес-планів учасниками, які вже подали онлайн-заявки з 1червня до 13 липня поточного року. Другий етап конкурсу, який триватиме протягом 16 липня – 10 серпня, передбачає організацію та проведення семінарів-консультацій для учасників з підготовки, написання та оформлення бізнес-планів, а також прийом бізнес-планів для участі у Конкурсі. Проведення відповідних заходів на другому етапі проведення конкурсу буде здійснено виконавчим адміністратором – ГО «Вінницька обласна організація «Спілка підприємців «СТІНА». Впродовж 13 – 23 серпня поточного року відбудеться останній етап конкурсного відбору, що включатиме засідання Конкурсної комісії та визначення переможців. Обов’язковою умовою отримання гранту переможцями для громадян, які мають намір розпочати підприємницьку діяльність, є здійснення  державної реєстрації   підприємницької діяльності  у Вінницькій області  до  початку отримання гранту.




Переглядів: 1891
Поширень: 0

Останні новини