Сергій Тітаренко, голова Дашівської селищної ОТГ: децентралізація - реформа, за якою майбутнє

Дашівська ОТГ Вінниччини стала учасником пілотного проекту з  дослідження ефективності місцевих бюджетів, що реалізується за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» серед 10 ОТГ України.  У березні поточного року до Дашівської громади завітали експерти Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування та  фахівці «Центру  інформаційних та аналітичних технологій», які  проаналізували і оцінили  рівень фінансового менеджменту в ОТГ.  Оцінка  проводилась  за напрямками:  стратегічне планування,  виконання  і планування бюджету, управління доходами і видатками бюджету, бухгалтерський облік та управління активами громади, правильність проведення  тендерних закупівель та якість інформаційно-аналітичного забезпечення в громаді.

Після завершення  дослідження  у Вінницькому ЦРМС відбулась презентація результатів оцінки фінансового менеджменту в Дашівській ОТГ за участі представників Програми «U-LEAD  з Європою», виконавців проекту  та  працівників фінансових підрозділів Дашівської  селищної ради.

Як зазначили організатори заходу,  проект здійснювався на території  Вінницької, Одеської, Хмельницької, Чернігівської та  Житомирської областей та мав на меті  вивчення  і систематизацію питань фінансового контролю в ОТГ,  менеджменту і  огляд фінансової спроможності громад. За оцінкою виконавців проекту, Дашівська  селищна ОТГ  показала  високий рівень ефективності бюджетного процесу, організації бухгалтерського обліку та фінансового менеджменту в цілому. Від Програми «U-LEAD з Європою»  учасникам проекту на Вінниччині – Дашівській ОТГ  вручили Звіт  з результатами і рекомендаціями для  подальшого  ефективного управління громадою.

Як вдалося досягти високих показників  фінансового  менеджменту розповів  голова  Дашівської громади – Сергій Тітаренко.

«Після об’єднання,  власні надходження  громади  зросли з 17 до 22,3 млн грн, але  на сьогодні ми  поки що дотаційна громада  і отримуємо допомогу від держави на виконання повновжень у сфері освіти, медицини. Враховуючи, що   бюджет  ОТГ наповнюється завдяки надходженням від ПДФО, у нас цей показник не перевищує 50%. Справа в тому, що на території ОТГ немає потужних підприємств, які мають великі обсяги робочих місць, відтак – основні надходження до бюджету громади  – це кошти від плати за землю та єдиний податок. 20% витрат на утримання обслуговуючого персоналу закладів освіти і медицини покриває держава, а 80% забезпечується  за рахунок місцевого бюджету. Все це стало можливим завдяки проведеній інвентаризації доходів громад, що приєднались,  земельних угідь та орендних ставок. На сьогодні  громади отримують землі сільськогосподарського призначення у комунальну власність. Ми переглядаємо орендні ставки  за договорами, які складають 3-5%  на кілька років, в той час, як ставка має бути не менше 12%, а це наш ресурс, що направляється на вирішення проблем громади. Тож  ряд договорів вдалося переглянути і таким чином збільшити надходження до бюджету», - пояснив Сергій Тітаренко.

За словами голови Дашівської ОТГ, сьогодні найвищий пріоритет в громаді – це робочі місця та інвестиції.

«Нам потрібні підприємства і робочі місця, адже поки що багато молоді виїжджає, йде відтік робочої сили , зарплати  у сільській місцевості людей не влаштовують і вони шукають заробіток. Відтік робочої сили – це проблема, що відлякує і інвестора.  Але  минулого року на території  нашої ОТГ відкрилась сонячна електростанція.  На площі 21 га, на схилі, де навіть трава не росла, побудовано підприємство, яке дає 530 тис грн  додатково до бюджету за рахунок плати за землю. Крім того,  на період будівництва майже 100 чоловік було працевлаштовано і надалі, на постійній основі,  працюють мешканці громади. Навіть  5-10 робочих місць  - добре,   це допоможе  залишити  більше людей в громаді. Ми стимулюємо підприємництво,  розвиток малого бізнесу, все – аби наростити  економічний потенціал території», - зазначив  Сергій Тітаренко.

 «Апарат Дашівської селищної  ради з початком децентралізації  відразу включився у процес об’єднання. Ми бачили, що це реформа, за якою майбутнє і час це підтвердив, за два роки в ОТГ зроблено  більше , ніж за останнє десятиліття. На сьогодні,  найефективніша реформа – це децентралізація.  Прикро, що на початку реформи не всі громади пішли на об’єднання. Із 12 населених пунктів у Дашівську ОТГ об’єдналися шість. Половина  - не об’єдналась, на мою думку,  вони втратили. Ті села, що чекають і по-сьогодні, це  керівники, що думають про свої робочі місця, а не про  громаду, адже там нічого не будується, не розвивається  і можливості залишаються не використаними. Час покаже, але я переконаний, що перспективний план територій громад,  який  сформований у Вінницькій області і там має бути 68 ОТГ – це правильно, адже попереду 2020 рік і на вибори ми повинні піти на новій адміністративно-територіальній основі», -  зауважив  голова Дашівської селищної ОТГ.

Нагадаємо, Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади, децентралізації владних повноважень  проводиться в Україні з 2014 року. Вона спрямована на формування ефективної системи місцевого самоврядування, здатного вирішувати всі питання місцевого значення. Її ініціатором є Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.



Переглядів: 3401
Поширень: 1

Останні новини