Голови ОТГ Вінниччини обговорювали переваги енергоощадних технологій

«Клуб голів ОТГ:енергетичне забезпечення життєдіяльності ОТГ»  відбувся  у Калинівській ОТГ  за участі  керівництва громад та виконавчої влади Вінниччини. Зустріч пройшла в рамках співпраці Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми ULEAD з Європою / ULEAD with Europe,  із партнерами, серед яких Вінницька  обласна Асоціація органів місцевого самоврядування, що  виступила одним із співорганізаторів заходу.

До обговореня  питань енергозбереження та інновацій у сфері енергоефективності були запрошені експерти, представники донорських організацій  та керівники профільних відомств області.

У засіданні взяли участь – Валерій Коровій, - голова Вінницької ОДА, Василь Броварник -  заступник голови Вінницької ОДА, Михайло Кременюк - заступник голови Вінницької облради, Василь Поліщук - голова Калинівської РДА,  а також голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування – Віктор Вікалюк. Гості привітали учасників Клубу та побажали плідної роботи з розбудови громад області.

Перед початком засідання Клубу  представники громад  та  керівники органів влади  відвідали с. Писарівку  Калинівського    району, де ознайомились з роботою електростанції на сонячних панелях, побували у с. Павлівка, ознайомившись із роботою Павлівської територіальної громади з енергозбереження, та відвідали об’єкти електропостачання на сонячних панелях. 

В ході дискусії з питань енергоощадних технологій, що проходила у Будинку культури Калинівської ОТГ, учасники обговорили  “зелений” тариф в Україні, законодавче забезпечення та перспективи розвитку галузі, питання будівництва та експлуатації  електростанцій на сонячних панелях,  практики енергозбереження в ОТГ та безпекові питання.

Голова Калинівської ОТГ Анатолій Шамалюк -  Президент клубу голів ОТГ  поділився з присутніми власним досвідом заощадження коштів шляхом переходу громади на автономні паливні котли та планами забезпечення навчальних закладів колекторами нагріву води, котрі будуть працювати від сонячної енергії.

 «Всього за рік, завдяки встановленню у Калинівському Центрі первинної медико-санітарної допомоги автономних опалюваних котлів, ми зуміли заощадити 200тис грн, а це лише початок», -  розповів мер Калинівки.

Спікери заходу  поглиблено пояснили в чому полягає суть енергетичного забезпечення громади.

Анастасія Ланіна – представник Вінницького обласного ресурсного центру розвитку громад Проекту ЄС/ПРООН  «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» ознайомила присутніх з інноваційними заходами енергозбереження на об’єктах соціальної інфраструктури області.

«Покращення рівня енергоефективності в різних секторах української економіки є головним пріоритетом України. Житлово-комунальний сектор здійснює безпосередній вплив на якість умов життя мільйонів українців, але при цьому характеризується низькою сталістю через високий рівень споживання енергії та тепла, зношену інфраструктуру та обладнання для опалення, значні витрати газу та застарілий житловий сектор. Ми закликаємо до мобілізації співвласників житла в багатоквартирних будинках ОТГ та підтримаємо їхні мотивації до підвищення рівня енергоефективності власних будинків», - зазначила Анастасія Ланіна.

В рамках зустрічі, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС  Юрій Войціцький  презентував механізми впровадження  заходів з енергетичної  безпеки та енергетичного планування в громадах.

«В Україні є перспектива перетворення сонячної та  вітрової енергії у електроенергію, завдяки їй, ми можемо заощаджувати набагато більше коштів, прикладом цього слугують такі країни ЄС як Німеччина та Франція. Розвиток відновлюваних джерел енергії, до яких належить сонячна енергетика, є важливим фактором підвищення рівня енергетичної безпеки», -  розповів Юрій Войціцький.

На думку експертів – учасників зустрічі,  електроенергетика великою мірою визначає науково-технічний та соціально-економічний потенціал громад, тож сьогодні  ОТГ  необхідно приділити особливу увагу  використанню альтернативних джерел енергії, які мають безумовні  переваги з огляду на енергоощадність та ефективне використання ресурсів.



Переглядів: 2639
Поширень: 0

Останні новини