Ми вдосконалили систему адміністрування, тепер місцеві бюджети поповнюються мільярдами гривень, - Володимир Гройсман

Місцеві бюджети у першому кварталі 2019 року отримали 7,6 млрд грн від плати за землю. Це на 23% більше, ніж за перший квартал 2018 року. Такими є дані Інституту аграрної економіки.

«Про що говорять ці цифри? З одного боку, я бачу, що земельні ініціативи нашого Уряду працюють. Ми удосконалили механізм управління землями державної й комунальної власності, впровадили систему земельних торгів, і зараз місцеві бюджети поповнюються мільярдами гривень. Але також я бачу, що і місцева влада стає ефективнішою. На місцях тепер регулюють земельний податок та орендну плату і роблять їх стимулами для тих, хто працює на землі, а не страшилками, як було раніше», - прокоментував дані Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він нагадав, що в ході децентралізації органи місцевого самоврядування отримали право самостійно встановлювати розмір земельного податку. Для сільгоспугідь - 0,3-1 % від їх нормативної грошової оцінки. Для несільськогосподарських ділянок, крім земель державної та комунальної власності, – не більше 12 % від їх вартості. В цих межах органи місцевого самоврядування самостійно визначають розмір податку та мають змогу застосовувати його диференційовано до різних землекористувачів.

Також Уряд встановив, що розмір плати за оренду земель державної власності не може бути меншим за 8 % від їх грошової оцінки. І це також стало джерелом надходжень до місцевих бюджетів.

Крім того, права оренди на земельні ділянки продаються зараз на відкритих аукціонах. Це дозволяє місцевій владі прозоро управляти землями та отримувати ринкову ціну за користування угіддями.

Важливо також, що минулого року Уряд знайшов механізм передачі у власність об’єднаним громадам земель поза межами населених пунктів. Як наслідок, вже 646 спроможних більш ефективно використовують 1,5 млн гектарів с/г земель.

«Коли Верховна Рада вчергове не змогла прийняти закон, який дозволяв громадам керувати усією своєю землею, ми знайшли, як вирішити цю проблему у межах чинного законодавства. За рік, як і обіцяли, ми передали землю спроможним громадам. Цей процес необхідно продовжувати», - сказав Володимир Гройсман.




Переглядів: 1763
Поширень: 1

Останні новини