Інтернет виросте в ціні: коли, чому і на скільки

Як заявляв раніше голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко, ціна на послугу доступу до Інтернету виросте у 2019 році в середньому на 25%. Коли ж і на скільки насправді подорожчає Інтернет цьогоріч?

Про підвищення вартості доступу до Інтернету провайдери заговорили ще наприкінці минулого року. Більшість з них відкорегували ціни на початку 2019 р., а найспритніші встигли підняти абонплату кілька разів: на 10-15% в кінці 2018 р. і приблизно на стільки ж у нинішньому році. Так, один з операторів Інтернету і кабельного телебачення підняв вартість тарифних пакетів у середньому на 15-25% двічі: у лютому і у червні. Але експерти прогнозують подальше зростання абонплати.

За рахунок чого утримуються низькі ціни

Дані дослідницького сервісу Numbeo, а також консалтингової компанії BDRC Continental і провайдера Cable.co.uk за 2018-2019 рр. вивели Україну на перше місце в рейтингу найнижчих цін за Інтернет з середньою місячною абонплатою близько 5 $.

За досить лояльних умов регулювання входу на ринок і недостатнього контролю діяльності, в Україні просто рекордна кількість операторів Інтернету. За різними підрахунками, на сьогоднішній день у нашій країні зареєстровано більше 5 тис. таких компаній.

Більшість з них намагаються максимально скоротити витрати на обслуговування мереж, утримують мінімум персоналу, не інвестують у розвиток напрямку. Додамо сюди ж так званих «сірих» провайдерів, які вважають за краще не витрачатися навіть на легалізацію діяльності. Для таких операторів недобросовісна конкуренція – найпростіший спосіб утриматися на плаву. Але абонент повинен розуміти, що за привабливою занадто низькою вартістю часто ховаються неякісні послуги і відсутність сервісу.

Варто зазначити, що частина магістральних мереж та обладнання, які експлуатуються в Україні, застаріли і потребують модернізації. Якщо великі провайдери ігноруватимуть цей факт, то вони не зможуть надавати послуги належної якості.

Частина абонентів поки що готова закривати очі на погану якість послуг в обмін на низьку абонплату, але вже незабаром ситуація зміниться. Таким компаніям доведеться забути про цей спосіб економії або ж піти з ринку, поступившись місцем прогресивнішим конкурентам, які від самого початку планують і будують нові якісні мережі з використанням сучасних технологій, тому зможуть задовольнити зростаючі вимоги абонентів.

За словами експертів, оптимальна абонплата за Інтернет до 100 Мбіт/с становить у перерахунку на іноземну валюту не менше 10 $.

Що вплине на підвищення абонплати

Інфляція змусить компанії, які дбають про якість своїх послуг, збільшити витрати на модернізацію мереж та заміну обладнання.

На вартості Інтернету позначаться підвищення цін на енергоресурси, комунальні послуги, оренду приміщень. Серйозні оператори завжди формують штат професійних співробітників у достатній кількості, щоб забезпечити абонентам послуги та сервіс високого класу. Тому і стаття витрат на заробітну плату працівників теж братиметься до уваги.

Реальна ціна Інтернету

Експерти зазначають, що із врахуванням сьогоднішньої ринкової вартості Інтернету оптимальна місячна абонплата за доступ до мережі на швидкості до 100 Мбіт/с становить у перерахунку на іноземну валюту не менше 10 $. За їхніми прогнозами, провідні оператори незабаром припинять штучно занижувати ціни за свої послуги і вийдуть на цей обґрунтований поріг. Такий крок дозволить розвивати бізнес і пропонувати користувачам розширені можливості доступу до інформаційно-комунікаційних технологій. Тому місячна абонплата у розмірі 250 грн за Інтернет зі швидкістю до 100 Мбіт/с – абсолютна реальність другої половини 2019 року.


Переглядів: 3279
Поширень: 3

Останні новини