«Franko House» - у Вінниці

Шляхами автора книг «Лис Микита», «Украдене щастя» та «Захар Беркут» можуть пройтись вінничани.

В малій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею вперше відкриласяь унікальна експозиція. На ній представлено частину фондів Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка.

Поет, письменник, драматург, літературознавець, фольклорист, історик, перекладач та ще й завзятий мандрівник. Іван Франко, пішки, або на звичайному селянському возі, пройшов і проїхав Галичиною та Українськими Карпатами сотні кілометрів. Він був неперевершеним організатором багатьох науково-пізнавальних подорожей та експедицій з метою збору краєзнавчих та етнографічних матеріалів.

Захоплення мандрівками в юнацькому віці переросло в потребу. Здобуті під час подорожей відомості з історії, культури та побуту горян, Іван Франко використовував у своїх літературних і наукових творах. Його перу належать понад 100 науково-краєзнавчих праць, у тому числі «Галицьке краєзнавство».

Виставка розповідає історію мандрівок Івана Франка за допомогою експонатів музею, що представляють народне мистецтво та побут тих місцевостей, де бував письменник.

«Серед них — вишиті сорочки, ткані запаски та перемітки, які вдягали у свята до церкви, старі верети, обруси, різьблені рамки, а також косівська та криво-рівнянська кераміка, якими оздоблювали житло. Уявити особливості регіонального народного вбрання, дають можливість композиції з елементами гуцульського та бойківського одягу: весільні рисовані чоботи, шкіряні постоли, цвяхована тобівка та інкрустована бартка (топірець). На виставці можна оглянути старі листівки з пейзажами та пам’ятками», - йдеться в анонсі на сайті Вінницького обласного краєзнавчого музею.



Переглядів: 3460
Поширень: 0

Останні новини