У Вінниці обговорили, як спростити регуляторне навантаження на бізнес

У приміщенні галереї «Інтершик» відбувся круглий стіл «Вінниця – місто ефективних регулювань. Як досягти успіху?». В обговоренні взяла участь Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна. Також на заході були представники бізнесу, влади та громади. Йшлось про наявні виклики місцевого регуляторного середовища й бізнес-клімату у Вінниці, а також про можливі шляхи та інструменти формування ефективної місцевої політики розвитку підприємництва. 

Круглий стіл був проведений Вінницькою міською радою у співпраці з Державною регуляторною службою України за підтримки проекту Програми розвитку ООН в Україні «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств», який реалізується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO). Захід є одним з кроків реалізації «Програми посилення конкурентоспроможності малого та середнього підприємництва міста Вінниці на 2017-2020 роки».

«Місто Вінниця хоче бути не лише найкомфортнішим містом для проживання, а й найкомфортнішим містом для того, щоб вести в ньому бізнес. Ми хочемо формулювати свою конкурентну перевагу не лише між іншими українськими містами, ми зараз вже працюємо над формулюванням нашої конкурентоспроможності і на мапі Європи. Ми дійсно вбачаємо, що навіть в середньостроковій перспективі ми можемо розраховувати на те, що місто Вінниця буде розглядатись як повноцінне європейське місто, яке може слугувати майданчиком для розвитку міжнародного бізнесу. Для того, щоб розвивати власний бізнес, власне мале та середнє підприємництво нам потрібно зробити дуже багато, зокрема, реформувати себе, трансформувати своє бізнес середовище і регуляторне середовище», – каже заступник міського голови м. Вінниця Владислав Скальський.

Також Владислав Скальський розповів, що серед основних завдань покращення регуляторного середовища є перегляд всіх регулювань; позбавлення від неактуальних та застарілих; зробити аналіз їх впливу, чи було досягнуто результатів, які ставились за мету; комунікація з бізнес-середовищем щодо потреб у регулюваннях; прийняття ряду спільних рішень.

«Я дуже рада бути знову у Вінниці. У минулому році ми також приїжджали з черговими інструментами-напрацюваннями для того, щоб просувати ідеї кращого регулювання в життя. Ми дуже раді бачити, що насправді все працює, не на словах, а на ділі. Ми бачимо, що Вінниця виявилась певним чином чемпіоном у своїй готовності сучасними способами змінювати середовище для роботи підприємництва. Це теж дуже важливо, адже не може бути гармонійного розвитку міста і якості життя його мешканців, якщо немає позитивного бізнес-клімату і якщо бізнес не може нормально працювати в цьому місті. Це все взаємопов’язані речі», – каже голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна.

Ксенія Ляпіна розповідала, що дієвим шляхом проведення перегляду регіональних регуляторних актів, який здатен у максимально доступній мірі досягти такої мети, як спрощення місцевого регуляторного середовища, є створення послідовних, прозорих і зрозумілих механізмів їх реалізації.

«Коли ми думаємо про конкурентоздатність та інвестиційну привабливість міста, слід пам’ятати, що для підприємців усе починається із місцевого бізнес-клімату. Перший крок покращення бізнес-клімату - це очищення регуляторного поля від застарілих, непрозорих та зайвих регулювань, запровадження у місті підходів «розумного регулювання». Саме це має на меті ініціатива Вінницької міської ради «Відкрита регуляторна платформа». Запрошуємо підприємців міста долучатися до її роботи», - сказав залучений експерт проекту ПРООН «Зміцнення бізнес-об’єднань малих та середніх підприємств» Любомир Чорній.

Наразі міська влада працює над створенням інфраструктури підтримки бізнесу, а саме над створенням Центру розвитку підприємництва, який, окрім іншого, буде включатиме Відкриту регуляторну платформу, запуск якої анонсував директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян. «Ми підтримуємо політику Уряду, яка направлена на дерегуляцію, в тому числі і у сфері підприємницької діяльності. Ми дійсно перше місто в Україні, яке на вимогу розпорядження Кабінету Міністрів оприлюднили свої регуляторні акти у рамках Відкритих даних. Більше того, ми не стоїмо на місці, а працюємо в цьому напрямку й надалі»», – каже Віталій Погосян.

Питання та пропозиції, висловлені під час круглого столу, будуть використані в процесі роботи Платформи.


Теги: Вінниця


Переглядів: 3244
Поширень: 0

Останні новини