У Вінниці територію між Будинком Офіцерів та «Ювілейним» перетворять на сучасний публічний простір

Павільйон, майданчики і перекрита частина вулиці Винниченка – так виглядатиме територія між Будинком офіцерів та будинком побуту «Ювілейний». Ідею створення публічного простору вже представили вінничанам переможці архітектурного конкурсу.

Найбільш цікавим виявився проект команди зодчих з Києва.

«Результат конкурсу – це не якийсь один проект, що виграв. Це все ж таки, збір певного досвіду. В усіх трьох ідеях фіналістів буде підкреслено те, що було позитивним і що було негативним. Сьогодні ми маємо концепцію. Намагання знайти філософію цього місця для того, щоб подалі розробити фінішний продукт. Зараз цієї території не існує. Вона буде створена після того, як закриється вулиця і почнеться реалізація ідеї. Основою майбутнього проекту стане саме бачення команди з Києва», - розповів журналістам Вінниця.info член журі, архітектор Євгеній Совінський.

Також подбали і про найменших вінничан: частину території біля літака присвятять дитячому відпочинку. Там же облаштують скейт-парк для тинейджерів.

«Для відвідувачів концертів у Будинку офіцерів – комфортні зони очікування, для малих компаній та пар закоханих – потаємний острів на площі. Для активних мешканців – площа та павільйон для проведення подій, а для туристів – інфопоінт з кафе. Ґанок перед Будинком побуту піднімаємо на рівень входу, що дасть можливість відкрити фасади і зробити вуличні кафе-тераси. Зі сторони вулиці Замостянської «зрізаємо» кут ґанку, що заважає руху пішоходів та влаштовуємо пандус. Сходи частково перетворюємо на амфітеатр зі східцями для сидіння та деревами. В павільйоні не буде сходів, порогів та перепадів висоти в середині приміщення. По контуру майдану робимо велодоріжку, а зупинку «Некстбайк» переносимо на сторону Замостянської біля павільйону», - пояснюють свою ідею архітектори.

Проект планують втілити в життя за два роки, каже керівник «Агенції просторового розвитку» Олександр Коротких.  Адже, все залежить від можливостей бюджету.

«Все має відбуватися поступово. Для міського середовища дуже важливо, щоб проект створювався логічно. Сьогодні відбувся архітектурний конкурс. Визначений переможець. Переможець має розробити ескізний проект, але він має врахувати всі зауваження журі і спільноти архітекторів. Проект також розглядатимуть місцеві жителі Замостя. Після того, як ескізний проект буде представлено на широкий розгляд, він буде вважатися прийнятним. Робоча документація буде розроблятися вже у наступному році. Є наміри реалізувати цей проект протягом двох років. Це було б дуже бажано для того, щоб сформувати вхідну групу на вулицю Замостянську, яка в процесі реконструкції, з іншого боку – створити стандарти майбутньої реконструкції проспекту Коцюбинського», - пояснює архітектор.



Вулиці: ЗАМОСТЯНСЬКА

Переглядів: 14870
Поширень: 55

Останні новини