Куди вінничанам можна здати старі шини, люмінесцентні лампи та інший небезпечний непотріб

Питання сортування сміття та захисту довколишнього середовища вже давно тема№1 у всьому світі. Тонни непотребу не розкладаються віками, наносять шкоду планеті та знищують тваринний світ.

Один українець в середньому створює 0,5 кг сміття вдень. А в рік це 182,5 кг. В Україні звалища сміття займають понад 250 тисяч га землі. За підрахунками екологів, якщо людство не перегляне своє відношення до сортування сміття та зменшення використання у побуті «вікових» відходів, вже за кілька десятиліть клімат може безповоротно змінитися, а від флори та фауни не залишиться нічого.

І, якщо сортувати сміття вінничани поступово вже звикли, а деякі навіть взагалі почали відмовлятися від будь-яких товарів, що можуть зашкодити екології, то із «важким» сміттям дещо важче. Напевне, кожен із нас задавався питанням, куди подіти старі шини від автомобілів, поламані комп’ютери, ртутні термометри тощо.

Раніше використані шини використовували на дитячих майданчиках – їх «перетворювали» на клумби, огорожу території, елементи декору тощо. Однак екологи запевняють – що повторне використання шин ще більше шкодить навколишньому середовищу, оскільки перед тим, як стати «лебедем» чи «грибочком», шину вкривають кількома прошарками фарб. В свою чергу, під час нагрівання на сонці  шини виділяють небезпечні речовини, які наносять шкоду дітям.

Віднедавна у Вінниці з’явився майданчик, де збирають подібний непотріб.  Полімерні відходи, зношені шини, макулатура, пластик, склобій, хімічні речовини, відпрацьовані акумулятори, пластикова тара  та інші відходи вінничани можуть безкоштовно привозити на вулицю Чехова, 7 (територія авіазаводу). Здати небезпечні відходи можна з 9:00 до 17:00, попередньо зателефонувавши за телефоном: 067-700-83-51.

 «Ми заключили договір з підприємством «Утильвторпром», яке займається переробкою відходів та має лише кілька таких  майданчиків по Україні, - говорить власник майданчика, підприємець Володимир Хижняк. – У Вінниці таких місць, куди б можна було здати небезпечне для екології сміття, на жаль, поки що немає. Тому ми приймаємо втор сировину, зберігаємо у відповідності до усіх вимог зберігання тієї чи іншої продукції, і вже потім відвантажуємо і транспортуємо сміття на зазначене підприємство. Вже там старі шини, тара, пластик та інші відходи утилізують із дотриманням усіх необхідних технологій».

Володимир Хижняк, розповідає, що така послуга для вінничан абсолютно безкоштовна. 



Переглядів: 15690
Поширень: 36

Останні новини