Обладнання, яке допоможе врятувати життя крихіток, подарували Вінницькій обласній дитячій клінічній лікарні

Транспортний пульсоксиметр, що контролює частоту пульсу новонароджених малюків та насичення їх крові киснем під час перевезення у "швидкій", з’явився у відділені анестезіології та інтенсивної терапії Вінницької обласної дитячої лікарні.

Подібні апарати у лікарні є, зазначають медики, але спеціально пристосованих для транспортування немовлят – не було. 

«Наше відділення займається виходжуванням новонароджених діток, яких ми транспортуємо з пологових стаціонарів міста та області. У нас є транспортна неонатологічна бригада невідкладної допомоги. А пульсоксиметр дозволяє контролювати життєво важливі функції. Наш старий прилад, який працював понад 10 років, вийшов з ладу. Тож, ми були вимушені брати стаціонарний. Але він не пристосований для роботи в дорозі», - розповідає завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні Костянтин Берцун.

Щомісяця кілька сотень малюків «швидка» доставляє в реанімаційне відділення, близько пів сотні — везуть до Києва для невідкладних операцій. Придбання ж мобільного апарату, дозволить контролювати й отримувати точні дані про стан малюка: серцебиття, насичення крові киснем та швидке встановлення діагнозу. А це допоможе врятувати життя малюків, які народилися, наприклад, з вадами серця, каже Костянтин Берцун.

«Транспортний пульсоксиметр має додаткову важливу функцію: фільтр артефактів рухів пацієнта. Коли дитина рухає спонтанно рукою, це не викликає похибку в показаннях апарата. А це вкрай важливо під час перевезення», - додає лікар.

Придбати апарат погодились благодійники з Хмельницького та Вінниці. Заради порятунку життя крихіток, люди об’єднали навколо себе сотні небайдужих. За місяць «десанту» благодійників вдалось зібрати понад 65 тисяч гривень на придбання апарату та запасного набору датчиків.

«Щоб дітки, які щойно з’явились на світ, де їх зустріли проблеми зі здоров’ям, мали право на життя, а ще, щоб материнські сльози лились якомога рідше, ми спрямували усі сили на допомогу цим людям. Навколо нашої ідеї об’єдналось багато небайдужих людей, ми разом із командою волонтерів організували проєкт «Життя на секунди». Хочу виразити велику подяку Волонтерському лідерському руху, засновником якого є Олена Дейна. Понад 13 років, по всій території України, вона об'єднує людей до подібних проєктів», - каже вінницька волонтерка Олена Обухівська.

У планах, каже волонтерка, придбати таке ж обладнання для лікарень в інших містах України.



Переглядів: 3898
Поширень: 0

Останні новини