Вінницький ансамбль "Радість" повернувся з Міжнародного фольклорного фестивалю у Тайвані

Цікавим, насиченим різноманітними подіями було літо для учасників Народного художнього колективу України ансамблю танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва ім. Л.Ратушної. Колектив брав участь в Міжнародних фольклорних фестивалях в Туреччині, Польщі, Німеччині. А щойно повернувся з далекого загадкового Тайваню, де взяв участь в 19 Міжнародному дитячому фольклорному фестивалі.

Міжнародний фольклорний фестиваль в Тайвані є найтривалішим, найбільшим та найпрестижнішим фольклорним фестивалем у світі. В ньому беруть участь найкращі колективи з усього світу. Цього року у фестивалі взяли участь колективи з Польщі, Словаччини, Бельгії, Японії, Фінляндії, Таїланду, Тайваню, Естонії, Туреччини, Росії, Індії,Філіпін, о. Сайпан.  Україну представляла Вінницька «Радість».

Ансамбль «Радість» побував у Тайвані вже втретє. Попередні поїздки були в 2007 та в 2014р. Цьогорічна поїздка до Тайваню тривала цілий місяць. За цей час колектив дав 25 концертів тривалістю 30 – 60 хв. Українські танці «Гопак», «Калина», «Вишивальниці», «Гуцулка», «Подільський передзвін», «Подільські вихиляси», «Лобуряки», українські народні пісні «За городом кози», «Порізала пальчик», «Ой у полі криниченька» , та багато інших викликали бурю емоцій, овації та захоплення глядачів.

На центральній площі парку ансамбль провів День України, під час якого тайванці протягом години знайомилися з культурою різних регіонів України, зі звичаями та традиціями українського народу.

Під час всього фестивалю наш колектив мав групу підтримки, яка складалася із місцевих жителів. Вони відвідували всі наші концерти, супроводжували нашу групу під час екскурсій. Група підтримки подарувала фото, зроблене на нашому концерті, та написали українською мовою:

«Кожен раз, слухаючи чудові пісні та дивлячись танцювальні виступи на сцені, я змушений відчувати себе по-іншому, я шокований та в очікуванні! Я з нетерпінням чекаю нової зустрічі з цією красивою, живою і чудовою командою ангелів наступного разу! В цей час я глибоко схвильований та люблю кожного із вас».

Температура повітря в Тайвані 33º – 35ºС. Висока вологість повітря. Дуже спекотно. Важко дихати. Але все це компенсується ось такою високою оцінкою глядачів і тими емоціями, які отримували всі учасники нашої групи.

Під час фестивалю кожна країна проводила День національної кухні. Наші діти та педагоги готували картоплю із смаженими  грибами і смаженим м’ясом та узвар. Наша їжа настільки сподобалась учасникам фестивалю, що з’їли все до крихти та приходили по кілька разів за добавкою.

Кормили нас різноманітною їжею: рис, картопля-фрі, макарони, м'ясо птиці, свинина, яловичина, риба смажена і тушкована, різноманітні морепродукти, овочі, морозиво, фрукти. Особливо дітям сподобалось манго, маракуйя, підтахайя, ківі, та деякі фрукти, які ростуть лише в Тайвані. Більшість їжі готується без солі взагалі. Смак дають різноманітні соуси. Тому всім так сподобались страви української кухні.

Регіон Ілан, в якому проходив фестиваль, сільськогосподарський. Більшість полів засаджують рисом та збирають по кілька врожаїв на рік. Вирощують тут також банани, папайю та інші екзотичні овочі та фрукти. 

Цей рівнинний регіон зі сходу омивають води Тихого океану, а з західної сторони оточують надзвичайно красиві зелені Тайванські гори. Наші діти мали можливість купатися у бурхливих водах Тихого океану та в джерельній крижаній гірській воді.

Столиця Тайваню м. Тайбей з’єднаний з містом Ілан тунелем, який має протяжність майже 13 км. Його будували протягом 15 років. У 2007 році ми їхали з Тайбея до Ілану 3 год. А зараз завдяки тунелю з Ілану до столиці можна заїхати за 40 хв. Швидкість руху обмежена. За порушення швидкісного режиму штраф 6000 $ США. Скрізь стоять відеокамери. Тому правила дорожнього руху ніхто не порушує. 

Багато людей в містах пересуваються на мопедах. На кожному перехресті, де є світлофори, як мінімум 8 відеокамер. Тому всі дотримуються правил дорожнього руху. Всі дороги, без винятку, і центральні і другорядні, незважаючи на велику спеку, в ідеальному стані.

Взагалі тайванці дуже дисципліновані, все в них розписано до найменших дрібниць та по хвилинах.. Виїзд на концерти, початок концерту та закінчення концерту мали відбуватися у точно визначений час. 

Надзвичайно насиченою була культурна програма фестивалю. Діти побували в Тайбеї, біля однієї з найвищих будівель світу Тайбей-101. Сучасний Тайбей вражає своєю архітектурою, сучасними багаторівневими авто магістралями, коли ти проїжджаєш на рівні 9 поверху, а під тобою пересікаються ще декілька доріг. Завдяки цьому в Тайбеї майже немає корків. Тайбейський зоопарк вражає різноманіттям представленої тут флори і фауни з усього світу, а також умовами, в яких перебувають тварини. В краєзнавчому музеї Тайваню діти побачили скелети велетенських тварин та птахів, які колись проживали на цій території.

Цікавою була екскурсія до краєзнавчого музею Ілана. Дуже оригінальне приміщення музею, побудоване у вигляді падаючого будинку, цікаві експонати про побут та життя людей, про тваринний та рослинний світ Тайваню.

На фабриці по виготовленню дерев’яного взуття наші діти відвідали музей взуття, своїми руками виготовляли сувенірне дерев’яне взуття. На фабриці музичних інструментів своїми руками виготовляли сувенірні музичні інструменти. В музеї тайванського костюма приміряли традиційні тайванські костюми, зробили маленьку виставу в ляльковому театрі. Відвідали буддійські храми. Брали участь у майстер-класах з кунг фу, навчалися крутити китайські котушки, виготовляли папір та багато іншого.

Багато зустрічей з групами з інших країн відбувалося під час фестивалю. Ми показували їм наші народні масові танці та навчалися танцювати індійські, сайпанські, фінські, польські  танці. У жартівливих спортивних змаганнях в напруженій боротьбі наш колектив здобув перше місце серед усіх груп фестивалю та отримав цілий ящик солодощів. Наші діти дуже подружилися з дітьми з о. Сайпан, що у Тихому океані.

Під час фестивалю до нас приходили та приїжджали з інших міст Тайваню наші гіди 2007 та 2014 років, глядачі, які пам’ятають наш колектив з попередніх візитів, приходили нинішні фанати нашого колективу.

Яскраві враження, щирі емоції, багато нових друзів – все це назавжди залишиться в пам’яті учасників нашого ансамблю.



Переглядів: 5661
Поширень: 9

Останні новини