До уваги вінничан! 29 серпня — граничний термін сплати податку на нерухоме майно

ГУ ДФС у Вінницькій області нагадує фізичним особам, які мають у власності нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, про настання граничного терміну сплати нарахованих сум податку.

Податок сплачується протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Тож для платників, які отримали повідомлення про сплату податку на нерухомість 30 червня (граничний термін вручення) граничний термін сплати завершується 29 серпня.

Нагадаємо, що обов’язок зі сплати даного податку виникає у власників житла та нежитлової нерухомості. При цьому слід врахувати що Податковий кодекс містить норму щодо зменшення об’єкта оподаткування, в залежності від виду нерухомого майна. Приміром, власники квартир до 60 квадратних метрів взагалі не є платниками даного податку. Також не сплачують до бюджету ні копійки податку і власники житлових будинків, якщо їх площа не перевищує 120 квадратних метрів. Якщо фізична особа має у власності одночасно і квартиру, і будинок, то 180 квадратних метрів спільного метражу також не підлягає оподаткуванню.

Разом з тим, якщо у фізичної особи у власності перебуває квартира (частка), загальна площа якої перевищує 300 квадратних метрів, або житловий будинок, площа якого більша 500 квадратних метрів, то сума податку додатково збільшується на 25000 грн. на кожний такий об’єкт. Кількість фізичних осіб, які проживають у такому об’єкті нерухомості, при цьому, значення не має.

Щодо ставок податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, то вони, як і раніше, встановлюються рішеннями сільських, селищних, міських рад або радою об’єднаних територіальних громад.

Додамо, що попри законодавчу норму щодо нарахування податку органом фіскальної служби та вручення платнику до 1 липня податкового повідомлення-рішення, існує ризик нарахування в подальшому власникам майна штрафних санкцій. Адже не всі фізичні особи, платники податку на нерухомість, своєчасно проінформували територіальний підрозділ фіскальної служби про зміну свого місця проживання.

Відтак, не змогли отримати повідомлення-рішення. Або ж зумисне не бажали отримати таке повідомлення-рішення, сподіваючись, що нарахування податку не відбудеться. Отож, щоб уникнути неприємностей та не наражати себе на додаткове фінансове навантаження, ГУ ДФС у Вінницькій області рекомендує платникам податків провести звірку нарахованої суми з органом фіскальної служби за місцем проживання. Для отримання консультацій можна звертатися до Центрів обслуговування платників за місцем реєстрації чи (проживання).



Переглядів: 6391
Поширень: 0

Останні новини