Вапнярський селищний Центр медико-санітарної допомоги – приклад ефективної медицини первинного рівня в ОТГ

123% декларацій з пацієнтами уклали сімейні лікарі Вапнярського селищного ЦПМСД станом  на 12 серпня цього року, що  є одним із найвищих показників у Вінницькій області.  7500 пацієнтів  - мешканців  ОТГ обслуговуються у Центрі  та ще майже 2000  із сусідніх населених пунктів, що не входять до складу об’єднаної територіальної громади.

Про це повідомив Віталій Швець, радник з муніципальних послуг Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за сприяння Програми « U-LEAD з Європою».

В структуру підприємства входить одна амбулаторія та два ФАПи, де працюють п’ять сімейних лікарів, які мають у своїй команді по дві сімейних медсестри. Не обійшлося й без оптимізації штатної чисельності, яку провели одразу після створення ЦПМСД. Сьогодні на ФАПі працює один фельдшер, який виконує всю необхідну роботу.

За словами  експерта Вінницького ЦРМС, зароблених коштів повністю вистачає на господарську діяльність підприємства, а з місцевого бюджету покриваються тільки видатки на оплату енергоносіїв. Віталій Швець звернув увагу на те, що підприємство отримує надходження не тільки від НСЗУ, а й від інших контрагентів.  

«В оперативному управлінні підприємства перебуває досить велике приміщення, в якому знаходиться амбулаторія сімейної медицини, адміністрація підприємства та інші структурні підрозділи. Вільні приміщення ми здаємо в оренду підприємцям. Сьогодні, тут працюють два приватних стоматологи та розташований аптечний пункт. Надходження від оренди ми використовуємо для розвитку свого ЦПМСД. Завдяки експертній та консультаційній підтримці  Віннцького Центру розвитку місцевого самоврядування нам вдалося в найкоротші строки організувати роботу первинного рівня медицини в ОТГ, оптимізувати мережу закладів охорони здоров’я та розпочати господарювати в нових умовах як комунальне підприємство», – говорить головний лікар Василь Віязловський.

У Вапнярському ЦПМСД сімейні лікарі знають усіх свої пацієнтів та історії їхніх хвороб.  Про це розповів один із лікарів, що дуже часто надає консультації по телефону, адже досконало знає всю інформацію про пацієнта.

Про якість надання послуг у Вапнярському ЦПМСД свідчить максимальна кількість пацієнтів у всіх лікарів.

«У нас є резерв для збільшення кількості пацієнтів, які можуть обслуговуватись в нашому ЦПМСД, тому що частина населення й досі не обрала собі лікаря, як у нашій ОТГ так і у сусідніх селах. Тому ми плануємо залучити молодого лікаря, який зможе себе реалізувати та набрати пацієнтів. Сьогодні вакансія відкрита, тому закликаю молодь приїздити у Вапнярку та починати працювати», - звертає увагу головний лікар Василь Віязловський.

Середня зарплата лікаря становить 18 тис грн і складається з посадового окладу та надбавки відповідно до кількості набраних пацієнтів. В амбулаторії є все необхідне обладнання та створені достойні умови для роботи.

«Лікарі  Вапнярського ЦПМСД звертають увагу на проблему відсутності в гарантованому пакеті послуг з надання первинної допомоги -  рентгенографії, такий метод діагностики значно допоміг би в роботі, тим більше, що  у закладі є повністю готовий до використання рентген-апарат. В цілому,  КНП «Вапнярський ЦПМСД» демонструє яскравий приклад того, як працює принцип «гроші ходять за пацієнтом». Важливо в цьому ланцюзі - кваліфікація лікаря та доступність послуги. Саме на цьому і сконцентрована увага  громади та всього персоналу Центру, адже мета лікарів Вапнярської ОТГ – здорове населення та ефективна робота первинної ланки медицини», - повідомив Віталій Швець, радник з муніципальнх послуг ВЦРМС.



Переглядів: 2431
Поширень: 0

Останні новини