Неподалік Вінниці розпочав роботу інклюзивний наметовий табір

31 липня, розпочав роботу наметовий табір для людей з інвалідністю, який розташувався неподалік міста Вінниці на березі річки Південний Буг. Ідея даного проекту належить Центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія», а його реалізація стала можливою завдяки активній підтримці обласної державної адміністрації, Департаментів соціальної та молодіжної політики та інформаційної діяльності і комунікацій з громадськістю ОДА, а також небайдужих меценатів і волонтерів.

Це справжній наметовий табір, де організовано проживання у наметах, облаштовано пристосовану кабінку з біотуалетом та кухню, а їжу готують на вогнищі. Також організаторами встановлено графік чергування по кухні та інших побутових справах, що дає змогу час від часу задіяти всіх відпочиваючих у житті табору.

Сьогодні ж ознайомитись із роботою табору завітали голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, заступник голови ОДА Ігор Івасюк, Урядовий уповноважений з прав осіб із інвалідністю Раїса Панасюк, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Світлана Василюк та заступник директора Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Олександр Мельник.

Розповідаючи про ідею створення табору, Раїса Панасюк зазначила: «Таборами ми займаємось з 2002 року. Спершу вони проводились у приміщенні, так звані, школи самостійного життя. Але з роками ми трансформували цю ідею і поступово перейшли до організації наметових таборів. Щороку вони різні, нові учасники та проводяться в різних місцях. Для нас дуже важлива та підтримка, яка надається з боку обласної державної адміністрації, волонтерів та інших партнерів, які підтримують нас. Таким чином, даний табір є результат роботи дружньої команди, яка організувала дозвілля для людей, які раніше ніколи так не відпочивали, але мають бажання навчитись відпочивати на природі».

Також Урядова уповноважена повідомила, що завдяки реалізації даного проекту закуплено високі надувні матраци, на які можна пересісти з коляски без сторонньої допомоги.

Своїми враженнями від відвідин табору поділився і Валерій Коровій«Місто Вінниця є піонером добрих починань. І ми прагнемо, аби такі добрі починання поширились на всю Вінницьку область. Сьогоднішній приклад подібної організації дозвілля, спілкування і щирості говорить про те, що ми знаходимось на правильному шляху. Ми повинні зробити все можливе, щоб створити належні умови для осіб з інвалідністю, аби вони почували себе впевнено та комфортно в реальному житті. На сьогодні ми реалізовуємо окремі програми, які стосуються створення центрів інклюзії в районах області. Меценатом цього процесу є Марина Порошенко, і саме завдяки її потужній підтримці реалізація даних проектів є можливою. Загалом, враження від організації цього табору є виключно позитивними. Особливо важливим є той аспект, що учасників табору націлюють на те, щоб власними зусиллями організувати собі дозвілля та відпочинок на природі. Також це дає змогу учасникам познайомитись та поспілкуватись з новими людьми та знайти нових друзів».

Одна з організаторів табору, Людмила Нецкіна розповіла: «Багато хто з людей з інвалідністю вперше в житті виїжджають на природу та мешкають у «спартанських» умовах. Мета нашого табору допомогти людям з інвалідністю розвинути самостійність та спробувати обійтися без допомоги. Умови, які влаштували у таборі, якраз дуже сприяють цьому. Саме завдяки таким таборам учасники можуть навчитися організовувати свій навколишній простір. В подальшому їм вже не буде страшно виїхати у подорож навіть в іншу країну».

Крім того, табірчани займаються риболовлею, а оскільки тематикою табору є подорожі і все, що з цим пов’язано – проводять цікаві тренінги, семінари, майстер-класи та інші активності.




Переглядів: 4614
Поширень: 0

Останні новини