Визначено переможців Всеукраїнської літературної премії імені Михайла Коцюбинського

Сьогодні, 10 вересня, відбулось чергове засідання оргкомітету щодо визначення лауреатів Всеукраїнської літературної премії ім. Михайла Коцюбинського.

Засідання відбулось під керівництвом заступника голови обласної державної адміністрації Ігоря Івасюка та за наявності кворуму – участі тринадцяти членів комісії.

«Сьогодні відбувається чергове засідання журі з вручення Всеукраїнської літературно-мистецької премії імені Михайла Коцюбинського в 2019 році. Це одна із найстаріших і найпочесніших наших премій. Відтепер преміальний фонд по кожній номінації збільшено втричі. Додалася ще одна номінація – дитяча література. Кількість претендентів також суттєво зросла –маємо 43 номінанти на здобуття премії», – зазначив на початку засідання Ігор Івасюк.

Цьогоріч Всеукраїнська літературна премія імені Михайла Коцюбинського передбачає три номінації – «Художня література»  «Науково-популярна література» та «Дитяча література». Номінацію «Дитяча література» запроваджено вперше. Винагорода у кожній номінації становить по 20 тисяч гривень відповідно.

За результатами першого етапу голосування в номінації «Художня література» визначено три претенденти, які набрали найбільше голосів. Ними стали вінничанки Вікторія Гранецька зі збіркою оповідань «Reality Show/Magic Show» та Тіна Гальянова зі збіркою оповідань «Химеросховище», а також представник м. Пряшів (Словаччина) Іван Яцканин зі збіркою оповідань «Стороннім вхід заборонено». В номінації «Науково-популярна література» перемогли Сергій Глотов (Львів — Луганськ) з хронікою подій, спогадами «У вогняному кільці. Оборона Луганського аеропорту» та вінничанка Ірина Зелененька з посібником-хрестоматією із вивчення сучасної поезії Поділля «Подільські божищі». В номінації «Дитяча література» в лідери вийшли вінничанка Олена Вітенко з трьома збірками віршованих творів для дітей: «Роздолля», «Оберу професію» та «Намалюю Україну» і мешканець Дніпра Владислав Гордієнко з ілюстрованою історією про пугача «Легенда про Горді».

За результатами підсумкового туру голосування,в номінації «Художня література» перемогу здобула Вікторія Гранецька (7 голосів), в номінації «Науково-популярна література» перемогла Ірина Зелененька (8 голосів), а в номінації «Дитяча література» – Олена Вітенко (7 голосів).

Нагороджуватимуть переможців на літературно-мистецькому вечорі «Михайло Коцюбинський  – гордість літературного Поділля» з нагоди відзначення 155 річниці від дня народження видатного письменника, що відбудеться 17 вересня об 11:00 год. біля пам’ятника М.М.Коцюбинському на площі поруч з літературно-меморіальним музеєм М. Коцюбинського.

Варто зазначити, що у 2019 році на розгляд журі надійшло близько 50 книжок від 43 авторів. Як завжди широкою є і географія номінантів: від Закарпаття до Слобожанщини, від Полісся до Таврії. Є навіть номінант зі Словаччини.

Три тижні працювала виставка номінованих на премію книг у Вінницькій обласній науковій бібліотеці ім. К. Тімірязєва, і разом з виставкою працювало преміальне журі. Окрім того, відбулись традиційні читання авторів перед громадськістю.

Наприкінці засідання члени журі з присудження премії одноголосно проголосували за збільшення призового фонду по кожній номінації з наступного року до суми 25 тисяч гривень.

Для інформації:

Премія існує з 1981 року, і є найстарішою та найпрестижнішою премією Вінниччини у царині літератури. Серед засновників – Вінницька організація Національної спілки письменників України. З 1992 року вона перейшла під патронат Вінницької облдержадміністрації та обласної Ради, і відтоді набула всеукраїнського статусу. Вручається українським літераторам за високохудожні доробки, що звеличують гуманістичні ідеали. За всі часи лауреатами премії ставали 38 письменників.

На здобуття премії у першій номінації можуть претендувати автори талановитих романів, повістей, книжок, оповідань, новел, поетичних збірок, драматичних творів, публіцистики, в яких відображено гуманістичні ідеали, одвічне прагнення народу до свободи, звеличено красу рідної землі і людських помислів. У другій номінації право на здобуття премії дістають дослідники мистецтва слова – автори монографій, розвідок, мемуарів, критичних есе, літературно-краєзнавчих нарисів. На здобуття премії у третій номінації претендують автори художніх творів для дітей та юнацтва та про дітей та юнацтво.

В журі премії – 15 осіб, передусім, це представники вінницької інтелігенції і красного подільського письменства, деякі з них є лауреатами премії попередніх років (Анатолій Подолинний, Михайло Каменюк, Валентина Сторожук, Вадим Вітковський, Ольга Куцевол).

Визначення переможців у премії відбувається шляхом таємного голосування членів журі, які не мають права номінуватися на її здобуття. Щороку премія присуджується лише одному автору у кожній номінації.Відтак, голосування проходилоу два етапи.




Переглядів: 5346
Поширень: 0

Останні новини