Вінничанам варто пам’ятати про ризики, пов’язані зі споживанням грибів

Щоб убезпечити себе та своїх рідних від отруєнь, купуючи лісові гриби на ринку, потрібно вимагати від продавців ветеринарне свідоцтво. А від придбання цього продукту поза межами ринків взагалі варто відмовитись. За інформацією Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, протягом 2018 року на території Вінниці було зареєстровано два випадки отруєння дикорослими грибами. Люди вчасно звернулись до медичних установ.

Для того, щоб не допустити отруєнь, фахівці Вінницького міського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, ветеринарної медицини, медичних установ, Національної поліції та інших структур проводять профілактичні заходи. Вони контролюють продаж грибів на ринках міста, слідкують за недопущенням торгівлі у невстановлених місцях. З працівниками ринків проводиться роз’яснювальна робота. У заклади громадського харчування направлені листи про заборону використання дикорослих грибів і своїх стравах.

Підвищується ризик отруєння при купівлі грибів у невстановлених для цього місцях. Це стосується й консервованих або сушених продуктів домашнього виготовлення, які не пройшли належної санітарно-ветеринарної експертизи, оскільки після термічної обробки відрізнити їстівні гриби від отруйних практично не можливо.

Фахівці наголошують, що купувати гриби потрібно тільки на офіційних ринках та  обов’язково вимагати у продавця ветеринарне свідоцтво. А якщо людина отруїлася, потрібно негайно звертатись до медичних установ. Адже своєчасна діагностика та лікування допоможуть уникнути ускладнень та  летальних наслідків.

Як повідомили у державній установі «Вінницький обласний лабораторний центр МЗЗ України», минулого року 17 вінничан отруїлось дикорослими грибами. На території всієї області було зареєстровано 70 таких випадків, більшість постаждалтх самостійно збирали гриби. В 2018 році в регіоні зареєстровано 30 випадків, у місті отруїлось 2 людини.


Переглядів: 2780
Поширень: 0

Останні новини