Адвокат Осмоловського: у нього навіть не взяли пояснень перед висуненням підозри

Повідомлення про підозру, висунуте керівнику Головного управління Державної фіскальної служби України у Вінницькій області Руслану Осмоловському, є повністю необґрунтованим

Про це повідомила його адвокат Валерія Зарубіна, передає Depo.ua із посиланням на "Українські новини".

"Повідомлення Осмоловському про підозру є неконкретним та необґрунтованим… По-перше, органом досудового розслідування не зазначено, які саме вимоги нормативно-правових актів, що регулюють права та обов'язки співробітників ДФС України, було порушено начальником Головного управління ДФС у Вінницькій області, тобто, у чому конкретно полягає зловживання ним владою. До того ж, у повідомленні про підозру не вказано, з ким саме Осмоловський Р.В. вступив у змову. По-друге, повідомлення про підозру не містить інформації щодо періоду несплати податків, зборів та інших обов'язкових платежів. З урахуванням факту зміни суб'єктами господарської діяльності, зазначеними у повідомленні про підозру, свого місцезнаходження та переходу з 01.01.2017 року вказаних підприємств на податковий облік до однієї з районних ДПІ у м. Києві, твердження про причетність саме Осмоловського Р.В. до сприяння у несплаті вказаними підприємствами податкових платежів без зазначення періоду такої несплати вбачається необґрунтованим", - повідомила Зарубіна.

За словами юриста, усе це щонайменше позбавляє Осмоловського можливості надати вичерпні пояснення щодо своєї позиції з приводу висунутої підозри, а також позбавляє сторону захисту можливості підтвердити його непричетність до будь-яких злочинних дій.

"Формулювання підозри є настільки абстрактними, що її редакція надає змогу повідомити про вчинення згаданих у ній особливо тяжких кримінальних правопорушень будь-якій іншій особі шляхом простої заміни згаданого у повідомленні про підозру прізвища Осмоловського на інше", - зазначає Зарубіна.

У справі Руслана Осмоловського фігурує питання неповернення валютної виручки підприємствами. Але органом досудового розслідування, наголошує адвокат, чомусь не враховано, що чинне законодавство України передбачає настання лише адміністративної, а не кримінальної відповідальності за ухилення від повернення валютної виручки.

"Суми неповернутої валютної виручки, а також несплачені штрафні санкції та пеня не спричиняють збитки бюджету, оскільки зазначені платежі не є безумовними платежами до бюджету, а є виключно збитками суб'єкта господарювання, що допустив порушення у сфері валютного контролю. Так, стосовно валютної виручки законодавство містить вимогу щодо її повернення у встановлений законом термін на валютні рахунки експортера, а не на рахунки держави чи окремих державних органів. Штрафні санкції та пеня взагалі відносяться до фінансово-господарських санкцій, що застосовуються за умови вчинення окремих порушень суб'єктом господарювання", - розповіла адвокат.

За її словами, суми податків і зборів, штрафних санкцій та пені, визначені висновком комісійної судово-економічної експертизи, що покладена в основу повідомлення про підозру, не підтверджені проведеними органами ДФС України перевірками. На зазначені суми несплачених податків і зборів суб'єктам господарювання не виписані податкові повідомлення-рішення, що, у свою чергу, не оскаржені/погоджені платниками податків та не сплачені ними у встановлений законом термін, а тому є лише припущеннями органу досудового розслідування.

Адвокат наголошує, що Осмоловський висловив принципову готовність надати всі необхідні пояснення. Проте з невідомих причин "орган досудового розслідування до цього часу не побажав отримати такі пояснення, передбачаючи, що вони, ймовірно, не вкладаються у сформоване слідчим органом бачення та можуть суттєво похитнути і без того не досить стійку доказову базу обвинувачення".

"Таким чином, сторона захисту розцінює вихід правоохоронних органів в інформаційний простір із заявами та повідомленнями, які грубо порушують презумпцію невинуватості особи, а також принципи, проголошені Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, як неспроможність правової позиції органу досудового розслідування, яку останні намагаються нівелювати переходом у публічну площину з метою формування зручної та вигідної для правоохоронних органів суспільної думки та нездорового резонансу навколо кримінального провадження", - зазначила Зарубіна.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура сьогодні повідомила про підозру начальнику Головного управління ДФС у Вінницькій області у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 та ч. 2 ст. 364 КК України. Справа стосується зловживання службовим становищем посадовими особами органів ДФС України, умисного ухилення від сплати податків суб'єктами господарювання під час експортно-імпортних операцій.




Переглядів: 3968
Поширень: 1

Останні новини