Вінницькі аудитори виявили неефективні управлінські дії під час проведення держаудиту бюджету Чечельницького району

Фахівці Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області провели державний фінансовий аудит бюджету Чечельницького району Вінницької області за період з 01.01.2016 по 31.03.2019.

Під час аудиторського дослідження виявлено неефективні управлінські дії (рішення) у діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування району, які призвели до неотриманих доходів та непродуктивних витрат на загальну суму понад 44,2 млн грн.

Зокрема, безоплатне використання земель за відсутності оформлених договірних відносин, невнесення змін до договорів оренди земельних ділянок у частині перегляду розміру орендної плати, надання податкових пільг суб’єктам господарювання та використання ними земельних ділянок під проектними дорогами без правовстановлюючих документів призвело до недоотримання місцевими бюджетами доходів у розмірі більше ніж 2,4 млн грн.

Використання на договірних умовах наявних земель запасу, резервного фонду та невитребуваних часток (паїв) сприяло б наповненню бюджету району на більше як 4,2 млн грн.

Позбавило можливості зміцнити дохідну частину бюджету району на майже 1,2 млн грн й прийняття органами місцевого самоврядування рішень щодо запровадження ставок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нижче законодавчо визначеного максимального рівня.

Окрім того, виявлено недоліки й у системі управління видатками, зокрема при фінансуванні загальної середньої освіти. Наявна мережа загальноосвітніх начальних закладів району не сприяла ефективному та раціональному використанню 30,3 млн грн бюджетних коштів. Натомість оптимізація мережі шляхом реорганізації малокомплектних загальнонавчальних закладів району, в яких навчається від 38 до 50 учнів, дасть змогу заощадити 2,3 млн грн.

До того ж при недостатньому фінансуванні заходів районних програм, спрямованих на розв’язання економічних та соціально-культурних проблем розвитку району, здійснювалося фінансування бюджетних установ, що утримуються із державного бюджету на загальну суму понад 2,7 млн грн.

За результатами державного фінансового аудиту з метою покращення фінансового стану та поліпшення ефективності управління коштами й майном, аудитори надали керівництву Чечельницької районної державної адміністрації та органам місцевого самоврядування району низку рекомендацій, які ці органи взяли до виконання.

Повідомляємо, що зателефонувавши на «телефон довіри», який функціонує щодня, крім вихідних та святкових днів, з 09.00 до 18.00, а в п’ятницю з 09.00 до 16.45, кожен громадянин може повідомити про факти незаконного використання посадовими особами підприємств, установ та організацій бюджетних коштів. («Телефони довіри»: (044) 484-69-45 – апарат Північного офісу Держаудитслужби, (0432) 66-28-96 – Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області).

Крім того, в управлінні за номером (0432) 66-14-56 діє пряма «антикорупційна лінія», за якою можна повідомити про випадки зловживання посадовими особами Управління Північного офісу Держаудитслужби у Вінницькій області службовим становищем.



Переглядів: 2319
Поширень: 1

Останні новини