Сьогодні вінничан чекає незабутня «Polish Jazz Night»

Незабутня музична подія «Polish Jazz Night» вже стала невід’ємним елементом міжнароднoго джазового фестивалю VINNYTSIA JAZZFEST.

Цього року вечір польської джазової музики, який розпочнеться 21 вересня о 21.00 у концертній залі на вулиці Театральна, 15, пройде під знаком 200-річчя від дня народження геніального польського композитора, творця польської національної опери й автора безсмертних пісень, опер, оперет та балетів Станіслава Монюшка.

Під час першого відділення «Polish Jazz Night» глядачі VINNYTSIA JAZZFEST-2019  зможуть відкрити для себе творчість польського класика з іншої сторони – у джазовій інтерпретації. З ексклюзивною програмою «Монюшко по-джазовому» на фестивалі виступить Квартет Міхала Кобоєка у супроводі міжнародного хору «Voxcellence».

- Міхал Кобоєк, який сьогодні є одним із найкращих польських саксофоністів молодої генерації, разом зі своїм колективом по-новому аранжували пісні Станіслава Монюшка, зібрані у збірнику «Домашні піснярі». Ці чудові композиції зазвучать по-новому, подарувавши кожному присутньому незабутні емоції та чимало відкриттів, - розповідає продюсер VINNYTSIA JAZZFEST, заслужена артистка України Ірина Френкель. - На концерті неповторне поєднання класичної форми творів із блискучою джазовою імпровізацією стане черговим доказом, що творчість Великого Монюшки – невичерпне джерело натхнення для сучасних артистів.

Не менш яскраві враження глядачам подарує друге відділення «Polish Jazz Night», у якому на одній сцені зустрінуться легенда та «сучасний скарб» польського джазу. Разом із культовим польським композитором, джазовим скрипалем та володарем десятків найпрестижніших премій та звань Кшесіміром Дембскі виступлять Oleś Brothers – брати-джазмени Марцін та Бартломей Олесь, які створюють повноцінний джаз-бенд із самих лише барабанів та басу, доводячи, що цього абсолютно достатньо для створення приголомшливої музики, сповненої нестримної енергії, нових тенденцій і надзвичайно складних та багатих нюансів.

- Концертна програма «Best of jazz» стане незабутнім подарунком не лише для меломанів, а й для кіноманів. Адже Кшесімір Дембскі – культова особистість світового кіно, - звертає увагу директор  VINNYTSIA JAZZFEST-2019, заслужений діяч мистецтв України Павло Третьяков. - Кінокомпозитор написав музику для понад 60 знаменитих фільмів, серед яких: «Машина змін», «Вогнем і мечем», «Медіум», «Кінґсайз», «В пустелі та джунглях», «Туди й назад», «Стара казка», «Варшавська битва 1920». Музика до кінокартин принесла Кшесіміру Дембскі десятки найпрестижніших нагород - від «Emmy» і «Genie Award» до премії Фридерика і «Philip Award» Міжнародної кіноакадемії. А у 2005 році саме йому голлівудська кінокомпанія Limelight Films замовила музику для 16 німих фільмів Чарлі Чапліна 1914-1917 років.

Загалом на рахунку польського композитора понад 30 компакт-дисків, більше 100 пісень, концерти майже для всіх інструментів, понад 50 симфонічних і камерних творів, дві симфонії, два балети, ораторія, опера, три мюзикли, 35 п’єс та творів для дітей і більше 40 прем’єр театральної і експериментальної музики.

- Приїзд Кшесіміра Дембскі – величезна культурна подія для Вінниці. Ми щиро вдячні нашим постійним партнерам – Генеральному консульству республіки Польща у Вінниці, Польському інституту у Києві, групі Barlinek та Polish Tourism Organisation – за можливість подарувати глядачам нашого фестивалю незабутню зустріч зі справжнім артистом-легендою, - зазначає Ірина Френкель. – Як джазовий музикант, Кшесімір Дембскі неодноразово здобував звання «Найкращий скрипаль, композитор, аранжувальник року» в опитуваннях журналу «Джазовий форум» і увійшов до списку десяти найкращих джазових скрипалів американського журналу Down Beat. У 80-х роках він став лауреатом І премії Всесвітнього джазового конкурсу в Хуйларті (Бельгія) і нагороди ім. Станіслава Виспянського та об’їздив майже всю Земну кулю з концертами свого знаменитого джазового колективу «String Connection».

У 1991 році Кшесімір Дембскі розпочав також діяльність як диригент. Диригував майже усіма польськими та виступав з багатьма міжнародними оркестрами, зокрема, з Ірландським оркестром БіБіСі, Ґвадалахарським симфонічним оркестром (Мексика), Муніципальним симфонічним оркестром Ріо-де-Жанейро, Лос-Анджелеським духовим оркестром, Чилійським університетським театральним оркестром. А у різні часи його сценічними партнерами були такі світові знаменитості, як Тоні Лакатос, Хосе Каррерас, Чарльз Толлівер, Ева Малас-Ґодлєвська, Адам Маковіч, Жан-Люк Понті та багато інших.

– За 23 роки проведення джазового фестивалю у Вінниці ми вітали чимало польських зірок і радіємо, що з поновленням на посаді генерального консула Республіки Польща Дамяна Цярціньскі польський джаз повернувся у Вінницю з новим розмахом, - відзначає Павло Третьяков. – Польський джаз не тільки звучить особливо, а й має надзвичайно цікаву історію. Найбільш динамічного розвитку цей музичний стиль набув перед Другою світовою війною, коли оркестри, які грали у найбільших польських містах – Варшаві, Кракові та Познані, виконували джазові твори Джорджа Гершвіна, Річарда Роджерса та Лоренца Харта. Після війни у музичному просторі Польщі лунав так званий джаз «періоду катакомб», музика, яка придушувалась комуністичною владою та виконувалась у конспірації, приховано та цілком таємно. Сучасний джазовий рух у Польщі почався вже після 1955 року, у період політичної «відлиги», коли послабився контроль влади і почали організовуватись перші джазові фестивалі у Сопоті, завдяки яким польський джаз вийшов на світовий рівень. Сьогодні з кожним роком у Польщі організовується все більше музичних джазових фестивалів у різних куточках країни, з’являються нові техніки та манери виконання, а імена польських джазменів гучно звучать на весь світ.

Не пропустіть концерти легендарних польських музикантів сьогодні о 21.00 на фестивалі VINNYTSIA JAZZFEST-2019!

Квитки на концерт доступні на офіційному сайті http://jazz.vn.ua , а також їх можна придбати безпосередньо перед початком подій – на місці працюватиме виїзна каса.

Ексклюзивні партнери «Polish Jazz Night»: Генеральне консульство республіки Польща у Вінниці, Польський інститут у Києві, група Barlinek та Polish Tourism Organisation.



Переглядів: 3166
Поширень: 0

Останні новини