Зібрати, посортувати, знешкодити: вінничанин влаштував «полювання» на небезпечне сміття

Гори пластикового посуду, тонни використаних шин та відпрацьованих акумуляторів, а ще прострочені ліки, люмінесцентні лампи, термометри, підгузки, меблі, поламана техніка, скло та інші відходи, які повільно та болісно «вбивають» екологію нашого краю. Усе це було б приречене до вічного та небезпечного перегнивання, якби на допомогу не прийшли «санітари», щоправда, не ті, які в білих халатах, а звичайні містяни.

«Проблема полягає у тому, що про утилізацію дбають лише підприємства, які, на жаль, думають тільки про наживу, щоб заробити капітал, або в очікуванні перевірки, — розповідає екоактивіст Володимир Хижняк, — А полімерні відходи, пластикова тара, потрощене скло та інший непотріб люди виносять на смітник. Звідти усе потрапляє в землю, воду та повітря. Адже навіть пластиковий мішок з-під цукру, під променями сонця перетворюється на пил, петпляшка буде розкладатись півстоліття, а от скло – не перегниє ніколи».

Щоб хоч трішки зарадити проблемі, вінницький бізнесмен облаштував приватний майданчик для прийому небезпечного для екології сміття. Знаходиться він на вулиці Чехова, 7 (територія авіазаводу). Раніше такого місця у Вінниці не було.

Володимир Хижняк долучає до своєї місії ресторації, школи й лікарні. Наразі підприємець співпрацює з вінницькою обласною дитячою клінічною лікарнею, станцією переливання крові та з центром СНІДу.

«Я маю з ними угоду: у визначені дні, або за потреби приїжджаю і забираю відходи. У лікарнях це, наприклад, крапельниці, шприци, медпрепарати. В ресторанах основні відходи – картонні коробки, склотара та пластиковий посуд. Вони сортують та пакують ці відходи, а ми їх забираємо і відправляємо до Одеси. Там є муфельні печі, де це все спалюється та переробляється. Наприклад, шприци ідуть на виготовлення водопровідних труб, а крапельниці – на пластикові вікна», - додає Володимир.

А от петпляшку на заводі перетворюють на флекс-сировину (спеціальні гранули). З неї потім виготовляють посуд під мийні засоби, каністри та навіть штучний синтепон для курток.

До сортування сміття у Вінниці активно долучаються ресторани. Це полегшує утилізацію відходів, пояснює Володимир. Регулярно, раз на тиждень, тверді побутові відходи віддає на перероблення і керівник одного з вінницьких ресторанів Віталій Гуменюк.

«Для мене, з одного боку, це вигода, бо все, що забирає Володимир, не вивозить «ЕкоВін», а отже менше кубометрів сміття, менша плата в кінці місяця. А ще, він з нашої території вивозить сміття сам і своїми силами. З третього боку, сортування сміття є одним із вимог для отримання сертифікату стандартів ІСО, тому, співпраця з Хижняком, несе виключно практичну основу — зручно, економічно вигідно, згідно з євростандартами», - розповідає з власного досвіду про співпрацю Віталій.

У Віталія та Володимира, під час співпраці в області сортування й утилізації ТПВ, з’явилась спільна ідея: відкрити фабрику з переробки некондиційної гуми чи пластику. «Тобто, є гумові вироби, упаковка, забруднені поліетиленові пакети з-під м’яса, риби, фарб, які ідуть лише на заховання на полігони. При переробці, ті, хто буде здавати такий некондиційний пластик, не лише не будуть за це платити (як це відбувається зараз), їм ще й будуть за це доплачувати», - пояснює Віталій.

Привезти відходи на майданчик із приймання вторинної сировини можна щоденно з 9 до 17 години. Попередньо потрібно зателефонувати за номером 067-700-83-51.

Людям, які мають пошкоджені термометри, для транспортування Володимир радить заховати їх в «рідній» чохол. А люмінесцентні лампи привозити в картонних коробках.



Переглядів: 4213
Поширень: 3

Останні новини