Руки мили? Банальна звичка, яка рятує життя: 15 жовтня – Всесвітній день миття рук

Холера, черевний тиф, гепатит A, дизентерія, сальмонельоз. Усе це - можна підхопити від нечистих долонь. Найбільш універсальний та безпечний спосіб вберегтися від них – ретельно мити руки.

Щоб нагадати людям про важливість гігієни рук, в багатьох країнах відзначають Всесвітній день їх глобального миття.

«Коли виходиш з тролейбуса, чи рахуєш готівку, чи навіть тримаєшся за сходові поруччя: завжди таке враження, що в мене на пальцях і долонях оселилась якась гидота. Тому мию руки, щойно повернусь додому чи на роботу. А ще маю в сумочці спрей дезінфікуючи, хоча вважаю, що це просто допоміжний засіб змити лише бруд, а от бактерії — залишаються», - дізнавшись про день миття рук, розповідає вінничанка Анастасія.

15 жовтня — Днем чистих рук оголосили Організація Об'єднаних Націй й Дитячий фонд ООН – ЮНІСЕФ у 2008 році. Цей день присвятили навчанню дітей грамотно мити долоньки та пальчики. Адже саме малеча, коли зрозуміє важливість дотримуватись гігієни, покаже батькам гарний приклад.

Кон'юнктивіт, ротавірусна інфекція, гельмінтоз, стоматит, — це не повний перелік того, чим може заразитись дитина через брудні руки.

«Миття рук може бути захопливим заняттям для дитини, якщо воно проходить в ігровій формі. Діти мають не лише знати, що треба мити ручки, а й розуміти для чого, — розповідає вихователь дитячого садочку Наталія Підболячна, — Ми показуємо їм малюнки рук, де на кожному пальчику «сидить» бактерія, розповідаємо про хвороби, які вони викликають: про хворий животик, наприклад. У дві мисочки наливаємо водичку, в одній малюк миє окремо кожен пальчик з милом, поливаємо на ручки з ківшика, а в інші – полоще, потім витирає серветкою. Щоб миття ручок ввійшло у звичку, ми заохочуємо це робити постійно: приспівуємо, розповідаємо вірші про «бруднуль». Тому наші вихованці, щойно приходять з прогулянки, після гри в піску, чи перед вживанням їжі, одразу біжать до вмивальників. Також, у кожного свій рушничок».

А ще, миття рук тепленькою водичкою, допомагає не лише знищити хвороботворні мікроби. На думку психологів, така процедура «змиває» й неприємні спогади.



Переглядів: 8367
Поширень: 4

Останні новини