Територіальна громада на Вінниччині отримала мобільний сміттєпереробний комплекс

Северинівська сільська ОТГ отримала у користування  унікальний сміттєпереробний мобільний комплекс. Громада не вперше відзначається новаціями, в  ОТГ  успішно впроваджують  проекти з енергоефективності, використовують альтернативні джерела енергії, працює ЦНАП, Центр безпеки та пожежне депо. Северинівська ОТГ активно долучається до навчальних заходів  Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядувння Програми « U-LEAD з Європою», представники громади неодноразово побували у study-турах, організованих Програмою. Як результат – ОТГ успішно  веде проєктну діяльність і  залучає інвестиції на розвиток території з різних джерел, зокрема – Державного екологічного Фонду, ЄС, донорських програм.

Мобільний комплекс із переробки сміття  Северинівська ОТГ отримала завдяки  проєкту, який було подано на обласний конкурс для фінансування з Державного екологічного Фонду. Ідея була підтримана і профінансована  на суму  2, 2 млн грн, з них 15%   - кошти громади.

17 жовтня у с.Северинівка відбулась презентація проєкту та роботи комплесу.  До громади завітали керівники ОТГ Вінниччини, заступник голови Вінницької ОДА  Василь Броварник, експерти, науковці, а також представники  підприємства – виробника сміттєпереробної техніки  GREENEX ECO.

На початку зустрічі  відбулась презентація сміттєпереробного комплексу та його технічних можливостей.  За словами виробників, мобільна лінія для сортування ТПВ  від GREENEX ECO є універсальним автономним коплексом для сортування муніципальних відходів та розрахована на роботу  на декількох локаціях за відповідним графіком. Потужність комплексу 600 кг сміття на день, передбачено 4 фракції – ПЕТ- тара, картон, скло, папір. Техніка обладнана електро-генератором і  відповідає всім сучасним вимогам поводження з ТПВ та еко-безпеки.

Мобільний сміттєпереробний комплекс зацікавив представників ОТГ області, адже ряд громад Вінниччини вже запровадили систему роздільного збору сміття та розмірковують над  подальшим розвитком  напрямку поводження з ТПВ. Серед них Костянтин Ременюк, сільський голова Ободівської громади, що з 2016 року успішно працює в рамках міжмуніципального співробітництва  у сфері  поводження з ТПВ.

«Ми  мамо 10 майданчиків  і встановили 30 контейнерів для сортування відходів  - пластик, скло і сухі змішані відходи. Ще 6 майданчиків плануємо поставити в Ободівці та Бережанах. Сміття сортуємо, пресуємо і накопичуємо, адже  на вартість вторсировини впливає його обсяг. Завдяки  впровадженню сортування засміченість території зменшилась на 70%, а якщо поставити  сортувальну лінію, то 95% сміття буде  перероблюватись.  У даному випадку варто добре розумітись на логістиці, бажано, щоб такі комплекси працювали на 10-15 населених пунктів, це буде економічно вигідно, адже потрібне  завантаження і робочої сили , і сировини», - прокоментував питання сортування смітття в громадах Костянтин Ременюк.

На думку Олега Левченка, керівника Вінницького ЦРМС, сміттєпереробна лінія  - це перспективний напрямок у сфері поводження з ТПВ для ОТГ. На його думку, сьогодні не кожна громада може дозволити собі збудувати стаціонарний переробний комплекс за 10-12 млн грн, крім того, потрібна економічна обгрунтованість таких проєктів, а мобільні  лінії  на сучасному рівні вирішують проблеми сортування  та є порівняно низькозатратними.

«Проєкт, що подала Северинівська ОТГ на конкурс, передбачає не тільки придбання сортувальної лінії, а й встановлення відповідних майданчиків, контейнерів, тобто комплексний підхід. Профінансовано «левову» долю коштів на  технічну лінію, а громада ще  має придбати за власні кошти спеціалізовану техніку для пресування, що важливо  для  формування товарних партій, які дадуть прибуток. Це вихід для сільських громад, адже коли є 7 «розкиданих»  по території сіл, це  зекономить  кошти на збиранні сміття. Крім того, у сільській місцевості  сміття  має певні особливості – біовідходи, як правило утилізуються в домогосподарствах, а  те, що можна  переробити  - це саме ті чотири фракції, які передбачені сміттєсортувальною лінією», - пояснив експерт, науковець Донецького національного університету Андрій Гижко, що  відвідав Северинівську громаду.

Як повідомили організатори зустрічі, мобільна сміттєсортувальна лінія  вперше в Україні запрацює у Северинівській сільській ОТГ Вінниччини.



Переглядів: 2992
Поширень: 0

Останні новини