У Вінниці науковець із Бельгії розповість про те, як наш мозок реагує на мистецтво

Бельгійський нейробіолог і мистецтвознавець Ян де Маєр допоможе зрозуміти, як мистецтво впливає на наш мозок, чому мільйони людей захоплюються одними й тими ж картинами та виокремлюють їх з-поміж інших як шедеври.

6 листопада о 18:00 у Креативному просторі «Артинов» відбудеться публічна лекція «Брейгель, Босх і наші нейрони: як мозок реагує на живопис». Її прочитає бельгійський нейробіолог, мистецтвознавець, доктор філософії, колекціонер фламандського живопису Ян де Маєр. 

Науковець пояснить, чому картини деяких художників визнають шедеврами в усьому світі, а інші ні. Багато хто з нас, напевне, ставив собі питання, чому саме творіння Брейгеля, Босха, Рубенса, Моне, Маргіта, Дюшана, Ворхла приковують до себе погляди мільйонів. Чому картини цих митців виділяються з-поміж інших і спричиняють вибух емоцій? Що відбувається у нашому мозку, коли ми на них дивимось? Що змушує нас усвідомлювати: перед нами справжній витвір мистецтва? Наскільки це об'єктивно, що одні картини — це шедеври, а інші — ні? На всі ці питання відповість Ян де Маєр. 

Дослідження бельгійського нейробіолога та мистецтвознавця сфокусовані на вивченні фізіології мозку й емоцій людини, яка споглядає мистецтво. Лекція проводиться англійською мовою з послідовним перекладом.

Вхід вільний за попередньою реєстрацією

Подію організовує департамент маркетингу міста та туризму Вінницької міської ради спільно з Креативним простором «Артинов» і молодіжними громадськими організаціями «ФРІ» та «СД Платформа Вінниця».

Під час свого перебування в місті Вінниці Ян де Маєр також познайомиться з колекціями вінницьких музеїв і галерей, відвідає медичні установи міста та прочитає фахову лекцію для студентів Вінницького національного медичного університету. 

Довідка: Ян де Маєр — бельгійський мистецтвознавець, куратор музейних виставок, організатор численних семінарів, журналіст і нейрохірург, арт-дилер, колекціонер фламандського живопису, член Бельгійської палати експертів, почесний член ради CINOA, професор університету мистецтва та дизайну міста Клуж-Напока, Румунія.

Ян де Маєр заснував власну галерею ще 1973 року. Наразі вона знаходиться в Брюсселі та спеціалізується на роботах стародавніх майстрів. 

У 2011 році отримав ступінь доктора наук, захистивши дисертацію за темою «Нейробіологія та знавецтво», яка є унікальною та розкриває характер впливу шедеврів мистецтва на функціонування мозку. 



Переглядів: 3266
Поширень: 0

Останні новини