У Тульчині відбувся масштабний фестиваль легендарного "Щедрика"

Грандіозне вогняне шоу і пісочна анімація, хоровий марафон, якого ще не бачила Україна,«Щедрик» у рок-версії та електронній музиці – все це захоплювало і вражало 16 листопада  сотні глядачів осіннього фестивалю «Від Щедрика до Carol of the bells» у Тульчині.

Свято у Тульчині розпочалось із відкриття оновленого Музею-квартири Миколи Леонтовича, де цього дня зібрались жителі Тульчинської громади, керівники області та міста, народні депутати, професійні і аматорські  творчі колективи. У відкритті музею взяли участь: голова облдержадміністрації Владислав Скальський, заступник голови обласної Ради Михайло Кременюк, народний депутат України Лариса Білозір, директорка Українського центру культурних досліджень, авторка програми «Малі міста – великі враження» Ірина Френкель.

«Мелодія «Щедрика», як українська душа – на перший погляд проста, але надзвичайно глибока,- наголосив у вітальному слові Владислав Скальський,-Цей твір Леонтовича справді вже став частиною світового культурного коду, тож тепер дуже важливо донести світу його українську автентику. Такі проєкти додають кольорів у палітру вулиць українських міст. Тож важливо, щоб очільники інших міст це розуміли так, як розуміють в Тульчині. Вірю, що багатство, яке має українська культура, може бути цікаве всьому світові».

«Наш знаменитий «Щедрик» лунає усіма мовами в різних куточках планети! - відзначає заслужена артистка України, директор Українського центру культурних досліджень, авторка програми «Малі міста – великі враження» Ірина Френкель. - «Carol of the bells» знають, люблять і співають без перебільшення всі мешканці Землі».

Цей аспект став важливим елементом оновленого музею-квартири М.Д.Леонтовича, де гості фестивалю мали змогу переконатись, що коли за справу беруться справжні фахівці разом з місцевою громадою, то отриманий результат є просто вражаючим.

Музей, який було відкрито в далекому 1977 році (оголошеному ЮНЕСКО роком Леонтовича до сторіччя від дня народження композитора), тепер не впізнати. Це сучасний музейний заклад, обладнаний системою інтерактивного спілкування з відвідувачами. Співробітники музейного комплексу з гордістю демонструють збережені раритети: книги з особистим факсиміле Миколи Леонтовича, його партитури, особисті речі родини. Стіни музею прикрашають картини авторства сестри композитора Вікторії. У день відкриття костюмоване дійство перенесло гостей у вітальню та кабінет митця початку двадцятого століття. Байдужим до побаченого та почутого не залишився ніхто.

«Дуже важливо, щоб такі проєкти продовжували отримувати державну підтримку, адже вони слугують становленню і розвитку національної ідентичності,- акцентував очільник області, спілкуючись з журналістами.- Як ніхто, держава є кінцевим бенефіціаром української духовності. Тож хочу щиро подякувати людям, які займаються цією важливою справою. Це неабияка майстерність –вміти знаходити у невеликих містах ті родзинки, які дозволять сформувати їх цілісний образ. Впевнений, що тульчинці будуть запрошувати сюди своїх друзів і знайомих і з гордістю показувати музей великого земляка. А ще сьогодні я вкотре переконався: Тульчин- це місто, яке співає».

Голова ОДА також поцікавився об’єктами інфраструктури музейного закладу, впевнившись, що проектанти та будівельники подбали про зручність для відвідувачів оновленого музею.

Продовженням фестивального дійства стало велике хорове шоу  «Від Щедрика до Carol of the bells» за участю шести хорових колективів, театру вогню «East fire show» з Харкова, Центру пісочної анімації «MS-ART», DJ Muzon та багатьох інших виконавців.

Виступаючи на великій сцені фестивалю, обладнаній навпроти палацу Потоцьких, Владислав Скальський порівняв дві знаменні для Тульчина події- нинішній «Щедрик» та OPERAFEST TULCHYN: «Життя кожної людини, яка побувала хоч раз на оперному фестивалі в Тульчині, далі поділяється на дві частини : до цього і після. Така ж доля, переконаний, очікує і фестиваль  «Від Щедрика до Carol of the bells», який став можливим завдяки конкурсу Міністерства культури. Це є рецепт успіху малих українських міст».

Очільник області подякував організаторам чудового дійства, керівникам міста та об’єднаної територіальної громади, всім жителям Тульчина.

Принагідно керівник ОДА ознайомився з ходом реконструкції елементів благоустрою території палацу Потоцьких.

А на сцені фестивалю до пізнього вечора для сотень мешканців Тульчина та гостей міста вирувало свято. Всіх його учасників об’єднав неповторний «Щедрик», який  знані творчі колективи представляли у різних версіях, презентуючи  зріз української хорової музики від 17 до 21 сторіч.

Водночас  на  учасників та відвідувачів фестивалю  чекали неймовірно цікаві екскурсії по Тульчину і  традиційно щедрий ярмарок подільських смаколиків.




Переглядів: 5179
Поширень: 1

Останні новини