Польські експерти допомагають розробляти екосистему вінницького інноваційно-технологічного парку

Днями у Вінниці проходив дводенний тренінг на тему: «Послуги з інкубації та акселерації. Робота зі стартапами». Це вже третій тренінг із серії циклічних навчальних заходів в рамках реалізації проекту «Вінницький інноваційно-технологічний парк», який реалізується у рамках програми «Польська допомога з розвитку 2019» Міністерства закордонних справ Республіки Польща. 

Мета проекту — побудова екосистеми інноваційно-технологічного парку «Кристал» - першого в Україні муніципального інноваційно-технологічного парку. Він створюється спеціально для того, щоб допомагати бізнесу, місту та громаді реалізувати свій інноваційний потенціал. Організатори заходу: Келецький технологічний парк (Республіка Польща) спільно з Вінницькою міською радою та КП «Вінницький муніципальний центр інновацій».

У тренінгу, який проходив у хабі «Місто змістів», взяли участь представники бізнесу, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, закладів вищої освіти та потенційні резиденти Вінницького інноваційно-технологічного парку «Кристал». Навчання проводили спеціально запрошені польські експерти Дорота Камінська та Наталія Люба-Худзик – спеціалісти, які багато років працюють в Келецькому технологічному парку. Напрямок їх роботи – інкубація та акселерація, пошук та реалізація проектів регіональних, національних та міжнародних програм, спрямованих на розвиток Келецького технологічного парку. Польські експертки обговорювали з учасниками особливості залучення потенційних резидентів до «Кристалу», процес інкубації на прикладі Келецького технологічного парку, розглядали різні види бізнес-моделей та напрямки роботи зі стартапами.

«Більшість інноваційно-технологічних парків у світі створюються за державною чи муніципальною ініціативою, оскільки безпосередньо суспільство отримує вигоду від їхнього функціонування. Концентрація потужних представників  сфери інновацій та креативної економіки в одному місці позитивно впливає на рівень розвитку університетів, малих і середніх підприємств, дослідницьких центрів, індустріальних кластерів, а також  на загальний добробут і якість життя мешканців міста. Поява інноваційного парку сприятиме створенню нових робочих місць, посиленню компетенцій мешканців міста, підвищенню конкурентоздатності регіону, розвитку муніципальної інфраструктури і залученню інвестицій», – розповів директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Віталій Погосян.

Напрацювання проекту, розроблені концепції інноваційно-технологічного парку «Кристал» та окремих його елементів (стартап школи, ІТ-школи та Центру розвитку підприємництва) польські експерти презентують під час підсумкової конференції у грудні 2019 року. 

«Моя задача – поділитися з учасниками своїми знаннями щодо особливостей та відмінностей процесів інкубації та акселерації в технопарку, розповісти про критерії відбору компаній для інкубатора, особливості побудови бажаної екосистеми і підтримку відносин з компаніями в межах технопарку», – зазначила під час виступу Дорота Камінська

Експертка з Польщі Наталія Люба-Худзик розповіла про особливості відбору та роботи резидентів в Келецькому технологічному парку. За її словами, потенційними резидентами  технопарку є підприємства, які зареєстровані й працюють не більше 3 років. Ставка оренди приміщення у технопарку становить 25 злотих/кв.м. Для нових резидентів діють пільгові ставки. Так, за перший рік роботи в технопарку підприємець сплачує 30% від орендної ставки, другий рік - 50%, третій рік - 75%. Вважається, що на четвертому році функціонування компанія вже має бути досить розвинутою і повинна сплачувати 100% ставку за оренду приміщення в технопарку. При цьому, гроші, зекономлені за три роки оренди приміщення, компанія може витратити на свій розвиток.

 

Інноваційно-технологічний парк «Кристал» буде створено на території заводу «Кристал» (вул. 600-річчя, 21). На території заводу «Кристал» вже розпочали підготовчі роботи. У технопарку буде близько 8500 м² приміщень, понад 1000 м² івент-площ і понад 100 офісів, коворкінг, а також  обладнані сучасним устаткуванням від провідних виробників Fab Lab та інше. 

Проект «Вінницький інноваційно-технологічний парк» (ВІТП) співфінансовано в рамках програми «Польська допомога з розвитку 2019» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.




Переглядів: 2990
Поширень: 0

Останні новини