Володимир Козюк представив на загал приватну колекцію подільських ікон

29 листопада у Вінницькому обласному художньому музеї відбулось відкриття виставки «Духовні скарби Поділля.  Історія врятування» з приватної колекції народного художника України Володимира Козюка.

Експозиція представлена 120 подільськими іконами.

«Тут представлено менше половини власної колекції, оскільки більшість ікон перебувають на реставрації або потребують її.  Деякі з представлених на виставці образів також необхідно відреставрувати. Загалом, колекція налічує 250 тематичних подільських ікон», - зазначив Володимир Козюк, коментуючи експозицію.

Збирати ікони колекціонер почав ще з дитинства – років з десяти. Тоді до його рук потрапила перша з них, яку він знайшов у старій занедбаній хаті.

За словами художника, деякі ікони віддавали старожили або ж заповідали їх йому після смерті. Реставрує Володимир Козюк ці пам’ятки власним коштом, найстаріші ікони датуються серединою ХІХ ст.

З відкриттям виставки народного художника України привітали: голова обласної державної адміністрації Владислав Скальський, Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Даміан Цярцінські, директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук, народний депутат України Ірина Борзова, директор Вінницького обласного художнього музею Руслан Паламаровський, керівники структурних підрозділів облдержадміністрації та Вінницької міської ради,  депутати обласної ради.

 «Дуже приємно, що жителі Вінниччини зможуть ознайомитися зі справжнім культурним феноменом – народною подільською іконою, яка була майже в кожній хаті. Це невід’ємна частина культури, що надає можливість зрозуміти наше минуле та дізнатися більше про етапи становлення української нації. Завдяки таким експозиціям є можливість відкрити для себе чергову сторінку української історії», - зазначив Владислав Скальський.

Особливістю представлених витворів є те, що вони написані звичайними народними умільцями. Ікони малювали на полотні, яке потім натягувалось на раму, тож в цьому є подібність цих витворів мистецтва до картин. Будучи до двох метрів завширшки, ікона ділилася на сегменти, кожен з яких мав свій сюжет із відтворенням різних святих, яких зображали «близькими» до людей.

«Церква боролася з цими іконами, називаючи їх неканонічними, адже на них зображені квіти та інша символіка, яку не використовувала церква, але яка подобалася селянам. Ще одними противниками народних ікон були фабрики-монополії, які їх виробляли. Різними шляхами вони боролися з такими образами, а інколи просто знищували. Те, що вони збереглися і дійшли до наших днів – це вже феномен», – відзначає Володимир Козюк.

Свого часу колекція Подільської народної ікони Володимира Козюка була визнана Книгою рекордів України як найбільша у державі. Сам меценат встановив національний рекорд у категорії «Благодійність», оскільки передав із приватної колекції до музеїв України 1500 експонатів.

Частину ікон зі своєї колекції Володимир Козюк кілька років тому презентував Вінницькому краєзнавчому музею. Окрема колекція у складі різних виставок мандрувала Україною та була за кордоном. Полотна, які колекціонер представить у Вінниці, свого часу демонструвалися у виставкових залах Національного заповідника «Софії Київської», Києво-Печерської лаври, Музеї українського мистецтва в Нью-Йорку, Національному музеї народного декоративно-прикладного мистецтва в Києві, Києво-Могилянській академії, краєзнавчому музеї м. Бровари, а також у краєзнавчому та художньому музеях Вінниці.

Виставкою Подільської ікони «Духовні скарби. Історія врятування» Володимир Козюк прагне привернути увагу влади і громадської до раритетних витворів народного мистецтва. А головне – ініціювати створення у Вінниці музею Подільської ікони, до якого він готовий передати 80% приватної колекції, а решту митець планує залишити собі, щоб представляти на виставках та популяризувати цей вид мистецтва у світі.

Переглянути унікальну експозицію в обласному художньому музеї вінничани та гості міста матимуть можливість до 15 січня 2020 року.




Переглядів: 4080
Поширень: 0

Останні новини