В цьому році вінничани, які мають пільги на житлово-комунальні послуги, отримують їх за новою системою

З початком опалювального сезону 2019 року у Вінниці, як і на території всієї України,  запрацювали нові правила нарахування й монетизації пільг за житлово-комунальні послуги. Мова йде не про субсидії, а про пільги на житлово-комунальні послуги, які мають окремі категорії вінничан відповідно до їхнього статусу. Вінничани, які мають право на такий вид допомоги, в цьому році отримали можливість отримати кошти в готівковій чи безготівкові формі, як, власне, і субсидіанти.

В цьому році монетизація державної допомоги дійшла і до громадян, які отримують не субсидію, а пільгу на  житлово-комунальні послуги. Фахівці пояснюють, що на сьогоднішній день існує два види отримання пільги: готівкова і безготівкова.

У випадку безготівкової, органи соцзахисту розраховують пільги на кожну людину, кошти перераховуються до «Ощадбанку», який сплачує їх надавачу послуг по пріоритетності: теплопостачання, електроенергія, газ, водопостачання, вивіз сміття, управління будинком. 

Якщо коштів не вистачило на оплату за усі комунальні послуги, вінничани отримують на свої мобільні телефони повідомлення про заборгованість. У департаменті соціальної політики та АТ «Ощадбанк» просять на панікувати у таких випадках та пояснюють, що повідомлення приходять лише про борг, якщо ж пільга чи субсидія покрила всю суму споживач повідомлення не отримує.

Про механізм нарахування пільг розповіла директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова. Вона пояснила, що працівники департаменту соціальної політики міської ради відповідають за правильність призначення субсидії чи пільги, а надавачі послуги працюють виключно з «Ощадбанком». Банк і має інформувати споживача про необхідну сплату.

«Кожного місяця Центр муніципальних систем управління надсилає рахунки щодо сплати. У них зверху вказано, як ви отримуєте пільгу - у безготівковій чи готівковій формі, а також зазначено її розмір. Тобто, якщо у вашому рахунку повна сума за комунальні послуги вказана 1 200 грн, від цієї суми вам потрібно відняти суму пільги і сплатити різницю. Хочу наголосити, що вінничани можуть обрати, що отримувати - пільгу чи субсидію», - пояснює директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова.

Усі, хто написали заяви до управління соцзахисту до 15 жовтня про нарахування пільг на комунальні послуги у готівці, отримують кошти на свій рахунок і самі розрахуються з надавачами послуг. Усі пільговики, хто не написав таких заяв, були автоматично переведені на безготівкову форму. 

У грудні пільгу за комунальні послуги отримають  у безготівковій формі 15 966 осіб, ще 1 149 вінничан – отримають допомогу готівкою. Кошти виплачуються через уповноважені банки та Укрпошту. 

«Під час звернення до департаменту соціальної політики за призначенням субсидій чи пільг, громадянин має вказати свій мобільний номер телефону, адже це точка нашого контакту. Пільговики мають свої персональні кабінети в Ощадбанку, сюди можна зайти виключно за номером свого мобільного. На телефон приходить спеціальний код, який потрібно ввести на сайті. У персональному кабінеті можна побачити усі дії, які були здійснені клієнтом. Там вказані усі суми, які призначені і які потрібно сплатити. Кожного місяця в кабінет завантажується реєстр заборгованості, якщо по тій чи іншій причині не була здійснена оплата. Також людині приходить смс, де вказано лише про суму заборгованості, якщо за рахунок пільги сплачено повну суму за комунальні послуги, то смс не прийде. Також можна отримати інформацію про оплату, зателефонувавши безкоштовно на «гарячу лінію» Ощадбанку 0800 210 800», - каже керуючий ВОУ АТ «Ощадбанк» Юрій Боковий.

Директорка департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Валентина Войткова наголосила, що механізм нарахування субсидій запроваджено в Україні вперше. І через деякі неточності є випадки, коли пільговики не отримали нарахування суми пільг за жовтень. У такому разі варто звернутися до Прозорих офісів за місцем проживання. Не нараховані суми пільг донарахують у наступному місяці. Субсидії ж перерахували автоматично.




Переглядів: 4601
Поширень: 3

Останні новини