Громади Писарівки та Щіток мають наміри об’єднатись з Вінницькою міською ОТГ

П’ятого грудня у клубі с. Писарівка пройшли громадські слухання з приводу об’єднання цього села та сусідніх Щіток з Вінницькою міською ОТГ. Про переваги такого рішення мешканцям сіл розповіли заступники Вінницького міського голови  Андрій Очеретний, Галина Якубович, Сергій Тимощук та Сергій Матусяк. Після цього на слуханнях учасники прийняли рішення про об’єднання з Вінницькою міською ОТГ.

Послухати, чому варто об’єднатися з вінницькою громадою, прийшло більше сотні селян. Заступник міського голови Андрій Очеретний розповів, що в разі об’єднання громади будуть мати муніципальні автобуси, розвиватиметься інфраструктура, а також прокращаться освітні та медичні послуги. Також, у разі об’єднання з Вінницької ОТГ, села буде включено до Концепції інтегрованого розвитку Вінниці до 2030 року з урахуваннями їхніх потреб. 

«Зараз у вас працює дві одиниці техніки. Вартість проїзду 12 гривень. В разі об’єднань громад, курсуватиме чотири автобуси, а вартість проїзду становитиме, як і у всіх муніципальний автобусах Вінницької ОТГ, – 5 грн. Також ви матимете можливість користуватися Муніципальною картою вінничанина.  Щоб їздив муніципальний транспорт нам потрібно буде зробити якісну інфраструктуру, в першу чергу відремонтувати ті дороги, по яких їздитиме громадський транспорт», – розповів Андрій Очеретний

У Писарівці, наприклад, є потреба в реконструкції школи з добудовою та необхідний ремонт харчоблоку і спортивної зали. 

У селах також буде можливість відремонтувати клуби та створити у них гуртки для дітей, створити робочі місця для мешканців.  Що стосується медичних послуг, то амбулаторія Писарівки, яка обслуговує мешканців двох сіл, може стати філією Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 м. Вінниці, що покращить якість надання медичних послуг. 

«Ще одна перевага яку ви можете отримати – це те, що у вас будуть створені віддалені робочі місця працівників Прозорого офісу. Тобто, не потрібно буде їхати до Вінниці у Прозорий офіс, щоб оформити субсидію чи інші пільги, а у селі можна буде отримати послуги адміністраторів, соціального захисту та пенсійного фонду», – додав заступник міського голови Андрій Очеретний

Також він наголосив, що усі зміни в селах відбудуться не миттєво, вони розраховані на кілька років, адже потребують чималих коштів,  і впроваджуватимуться поступово. 

Сергій Матусяк заначив, що під час презентації показали приблизні роботи, які потрібно виконати. Але що робити і в якій послідовності – вирішуватиме громада села.   

«У нас напрацьований документ Концепція інтегрованого розвитку Вінниці до 2030. Якщо буде прийнято рішення про об’єднання, то окремі ключові позиції у цій програмі будуть змінені і адаптовані під об’єднану громаду з урахуванням тих населених пунктів, які приймуть рішення про приєднання. Ви знаєте, що сьогодні до нас приєдналося селище Десна, і ви можете поцікавитися, які зміни там уже відбулися. Також ми очікуємо рішення сіл, які межують із Вінницею. Хочу відзначити, що закон говорить про те, що в наступному році має завершитися процес об’єднання. Ми сьогодні вам розказали, що б могла зробити наша спільна об’єднана громада, а остаточне рішення – за вами», - зазначив заступник міського голови Сергій Матусяк.

Заступниця міського голови Галина Якубович зазначила, що позиція міської ради –  працювати із сусідніми громадами. А також наголосила, що разом громада стане фінансово міцнішою і зростуть можливості розвитку територій. 

«Місто Вінниця розвивається, і самі вінничани це відзначають під час різних опитувань. Чотири роки поспіль ми є найкомфортнішим містом для проживання. Позиція міського голови Сергія Моргунова та депутатського корпусу полягає у тому, щоб сильним був не тільки обласний центр, а й території, які є навколо, щоб вони могли розвиватися. Тому ми готові до об’єднання, до опрацювання з вами тих питань, які дозволять інтегрувати вашу інфраструктуру з міською. Хочу зазначити, що менше року тому Десна приєдналася до Вінниці. Наразі у них в школі відремонтовано усі санвузли, зробили виїзне робоче місце для працівника соціальної сфери, також вони мають право користуватись усіма міськими програмами, в тому числі, отримувати матеріальну допомогу з бюджету міста. Також ми почали ремонтувати дороги», - розповіла Галина Якубович

Найбільше мешканців турбувало питання землі та податків. Для них були підготовлені пам’ятки про захист прав власності та користування земельними наділами, де чітко були прописані відповіді на ці питання. 

Після того, як мешканців сіл Щіток та Писарівки поспілкувалися із заступниками міського голови, вони шляхом голосування прийняли рішення об’єднатись з Вінницькою міською ОТГ. За приєднання проголосував 71 присутній, 53 людини були проти такого рішення та 1 селянин утримався. Наступним етапом має стати прийняття відповідних рішень сільськими радами. 




Переглядів: 5173
Поширень: 1

Останні новини