На Вінниччині  бібліотекарі з ОТГ вчились як зробити бібліотечну справу ефективною

Представники бібліотечних закладів  ОТГ Вінницької області відвідали тренінг «Механізми створення та функціонування бібліотек в ОТГ», який організував Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування за сприяння Програми « U-LEAD з Європою».  На сьогодні бібліотеки  громад фінансуються по залишковому принципу і перед  ними стоять завдання оптимізувати свою діяльність з огляду на фінансову та спеціалізовану ефективність.

Спікерами заходу виступили експерт  Вінницького ЦРМС з місцевих фінансів  - Інна Святна та  президент Асоціації бібліотек Вінниччини – Наталія Морозова.

Під час тренінгу  представники ОТГ дізналися про  правові питаня фукціонування бібліотек та  механізми побудови бібліотечної мережі в умовах децентралізації, про фінансування закладів, а також ознайомились із успішними практиками  та досвідом роботи колег із ОТГ області.

«Сьогодні перед бібліотечними закладами стоїть завдання фінансової спроможності і з огляду на залишковий принцип фінансування, потрібно  уважно підходити до витрат  та приділити увагу програмно- цільовому методу фінансування. Важливою є новація із впровадження показників ефективності, саме ці показники спонукають громади до прийняття рішень про  - або скорочення штату бібліотеки, або оптимізації  закладу , основна умова для успішної діяльності – це ефективність. Заклади   мають обов’язково  визначити свій статус, адже  є випадки, коли  бібліотеки сіл  не мають статусу юридичної особи. І надважливо,   використовувати всі джерела фінансових надходжень – це орендна плата, благодійні внески, спонсорські та  грантові проекти», - пояснила під час виступу експерт Центру з місцевих фінансів  Інна Святна.

«Потрібно формувати мережу бібліотек. Якщо у віддалених селах люди працюють на пів-ставки, то краще, щоб це була філія централізованого закладу, це вирішує і  питання  оплати праці , і господарські питання, і стандарти роботи. Потрібно пам’ятати, що у світі бібліотеки стають поліфункціональними, вони надають все більше послуг і долучаються до багатьох напрямків суспільного життя, це є шлях до успіху закладів», - зауважила  Наталія Морозова, президент Асоціації бібліотек Вінниччини.

В ході тренінгу представники бібліотечних закладів ознайомились із комунікаціями в ОТГ. Як пояснили експерти,  бібліотеки можуть стати інформаційними центрами ОТГ та успішно висвітлювати як внутрішні питання функціонування закладу, так і зовнішні події громади,  і цим виконувати  таку необхідну просвітницьку діяльність в громаді.

«Понад 40 років в Іллінцях була централізована система з 29 бібліотек-філій та окремо – дитяча та бібліотека для дорослих.  Після створення ОТГ мережа розділилась  на 3 заклади – частина відійшла до сусідньої Дашівської ОТГ, частина  - в Іллінецькій ОТГ, решта – обслуговує населені пункти, що не приєднались до  жодної ОТГ. Це дало можливість акумулювати ресурси і розвиватись. Нещодавно Іллінецька бібліотека отримала  87 тис грн  з обласного фонду на реалізацію проекту «Тепла медіатека – творчий осередок сільської громади»  - кошти будуть витрачені на повний капітальний ремонт 1 сільської бібліотеки-філії, крім того,  будуть закуплені меблі, технічне обладнання, облаштований інтернет. Обслуговуватись будуть школа, дитячий садок та мешканці двох сіл громади» - повідомила  Наталія Покрищук,  директор міської  бібліотеки  Іллінецької ОТГ.

На завершення тренінгу учасники ознайомились з досвідом країн ЄС, поділились враженнями та спільними питаннями, а також виявили бажання продовжити  навчальні зустрічі  за підтримки ВЦРМС та  Програми «U-LEAD з Європою» з метою побудови ефективної бібліотечної мережі в ОТГ області.



Переглядів: 2926
Поширень: 1

Останні новини