Калинівський ЦНАП обслуговує мешканців сусідньої ОТГ

На Вінниччині розвивається система надання адміністративних послуг через спеціалізовані центри - ЦНАП. У ряді ОТГ Вінницького регіону успішно функціонують ЦНАПи, які створені, в тому числі, і за сприяння Програми « U-LEAD з Європою». Сучасні послуги надаються в Немирівській, Калинівській, Вороновицькій, Якушинецькій, Жданівській, Северинівській, Джулинській та Студенянській ОТГ.

Експерти Вінницького центру розвитку місцевого самоврядування стверджують, що мережа ЦНАП на Вінниччині виправдовує сподівання та є важливим чинником децентралізації з огляду на покращення якості життя людей.

«Центри - прозорі, відкриті та оперативні, обслуговування ведеться швидко і якісно. Від 50 до 200 видів послуг надають у ЦНАП ОТГ області. Найбільш затребуваними є державна реєстрація місця проживання, актів цивільного стану, витяги з держреєстрів, призначення державних соціальних допомог, а також паспортні послуги. ЦНАПи Калинівки, Якушинців та Немирова є найбільш сучасними і надають найширший спектр послуг. На сьогодні ЦНАП є при кожній РДА і фактично люди у містах можуть ними скористатися, але якщо мова йде про сільське населення і віддалені населені пункти - люди не отримують послуг взагалі. Тому, створення сільських ЦНАПів високо оцінюють саме мешканці сіл, яким не потрібно витрачати час на доїзд в район, вони отримують всі послуги на місцях. Всі ОТГ Вінниччини розробляють проекти на участь у Програмі підтримки створення ЦНАП - це будуть сучасні центри з максимальною кількістю послуг, які пристосовані для оперативного обслуговування всіх категорій людей, а також для осіб з обмеженими можливостями», - зазначив Віталій Швець, експерт ВЦРМС з муніципальних послуг.

«Наш ЦНАП був створений за підтримки Програми « U-LEAD з Європою», ми отримали меблі, програмне забезпечення, встановили робочу станцію із видачі закордонних паспортів та ID - карток, це захищена лінія, все робиться оперативно і хоча спроможність станції 25 чоловік на день, ми пропускаємо більше людей. Дуже велику допомогу надав Петро Макаренко – представник Програми. Дівчата, що працюють - висококваліфіковані, пройшли навчання, на подачу документів витрачається 5-10 хвилин, на видачу – 3 хвилини, вона у нас проводиться в суботу – так зручно і жителі задоволені. Від початку роботи ми видали вже 1500 закордонних паспортів і 500 ID – карток. Найбільше до нас звертаються з паспортними питаннями, по реєстрації нерухомості та місця проживання. До 60 чоловік на день обслуговується у Калинівському ЦНАПі, працюємо з 8.00 до 16.00, а в четвер – з 8.00 до 20.00, крім того – ведеться прийом з 9.00 до 12.00 – по суботах. Наш ЦНАП – міськрайонний, ми уклали договори із Пенсійним фондом, Держгеокадастром, соціальними службами і їх працівники двічі на тиждень обслуговують мешканців громади. Люди не відчувають різниці – чи це житель села, чи міста, всі отримують якісні послуги. Більше того, ми вийшли із ситуації по ID – картах, їх могли видавати тільки в межах Калинівки, але на прохання сусідньої ОТГ уклали відповідний договір і тепер діти з Іванівської громади приїжджають до нас та оперативно отримують посвідчення особи, тобто наші послуги можуть отримувати й інші громади, що поки не мають власного ЦНАПу», - пояснила Олена Низькоклон, директорка ЦНАП Калинівської ОТГ.

Нагадаємо, що в Україні продовжується впровадження напряму з покращення якості надання адміністративних послуг для населення Програми «U-LEAD з Європою». До кінця серпня громади можуть податися на участь у другому Раунді Програми та отримати допомогу у створенні та модернізації ЦНАП. Заявку можна зареєструвати за посиланням.
 



Переглядів: 6067
Поширень: 0

Останні новини