З 20 серпня у Вінниці зміняться тарифи на проїзд в муніципальному транспорті

Виконкомом міської ради розглянуто клопотання КП «Вінницька транспортна компанія» щодо перегляду тарифів на проїзд в електротранспорті та муніципальних автобусах. З 20 серпня вартість проїзду у трамваях та тролейбусах складе 4 грн, у автобусах – 5 грн.

Зміна ціни на проїзд викликана суттєвим подорожчанням складових тарифу. За два роки лишевартість електроенергії для електротранспорту зросла більш ніж у 2,5 рази, витрати на оплату праці більше ніж наполовину.Крім того, муніципальним транспортом Вінниці перевозиться понад 40 категорій пільговиків. Упродовж 2017-2018 років з 21 обласного центру України, де є електротранспорт, вартість проїзду змінилась в 16 містах. Та у 17 обласних центрах з 19-ти, де курсують міські автобуси.

У зв’язку із значним подорожанням складових тарифів, в липні цього року КП «Вінницька транспортна компанія» звернулось до виконкому міської ради з клопотанням переглянути вартість проїзду у міському електротранспорті та автобусах загального користування. Департамент економіки і інвестицій опрацював надані підприємством розрахунки та проаналізував складові витрат тарифів. За останні два роки по міському електротранспорту витрати на електроенергію зросли на 160%, на оплату праці – на 56%, амортизаційні відрахування – на 151%, інші витрати у тарифі зросли на 32%. Щодо перевезення пасажирів муніципальними автобусами, то витрати на паливо збільшились на 51%, на оплату праці – на 66%.

16 серпня виконком міської ради на черговому засіданні розглянув питання про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів та вартості місячних проїзних квитків у міському авто- та електротранспорті КП «Вінницька транспортна компанія». Із доповіддю заслухали директора департаменту економіки і інвестицій Віталія Погосяна. Він зазначив, що у 2017-2018 роках уже переглянули вартість проїзду у міському електротранспорті 16з 21 обласного центру України, у міських автобусах– 17 з 19 обласних центрів України. Так, у Києві вартість квитків на електротранспорт та автотранспорт наразі становить 8 гривень, у Львові квиток на електротранспорт коштує 5 гривень, сусідньому з Вінницею Тернополі – 4 грн. Вартість разової поїздки в автобусах Івано-Франківська, Луцька, Миколаєва, Рівного, Сум та інших міст складає 5 грн. У Вінниці востаннє ціну на проїзд в муніципальному транспорті змінювали два роки тому – з 1 липня 2016 року.

«Пропонується встановити тарифи на послуги з перевезення одного пасажира в міському електротранспорті міста Вінниці в розмірі 4 грн, у міському автобусі – 5 грн.Планово-розрахункові тарифи, обчислені підприємством згідно з відповідними нормативно-законодавчими актами,є значно вищими та становлять: 5,66 грн – на перевезення в електротранспорті та 8,03 грн – у міських автобусах.Але зважаючи на те, що муніципальним транспортом користується переважна більшість населення міста, для зменшення фінансового навантаження на пасажирів, «Вінницька транспортна компанія» привела розрахунки тарифів до мінімальної потреби, і таким чином запропонована вартість проїзду в електротранспорті зросте лише на 33% замість 89% (при нормативно-розрахунковому тарифі), а у муніципальному автобусі – на 43% замість 129% відповідно», – зазначив Віталій Погосян.

Вартість місячних проїзних квитків для пасажирів залишається пільговою. Для тих вінничан, хто постійно користується муніципальним транспортом, набагато зручніше та дешевше продовжувати купувати місячні проїзні квитки. Вартість місячних проїзних квитків для громадян на один вид транспорту становитиме 300 грн, на два види транспорту – 340 грн, на три види транспорту– 500 грн. Студенти платитимуть за проїзний на один вид транспорту - 150 грн, два – 170. А вартість проїзного квитка для школярів на один вид транспорту становитиме 100 грн, на два – 110.

«Є багато питань, які необхідно вирішувати підприємству. Сьогодні на ВТК є 400 вакансій. Заробітна плата працівників, яка є однією з найкращих в Україні, не задовольняє їх потреби. А таких робітників як водій нелегко підготовити, і потрібен час, щоб він зміг возити пасажирів. В цілому ми забезпечуємо перевезення всіх категорій населення, в тому числіусіх пільгових. І тому підприємство має працювати, забезпечувати безпеку і якість перевезень, воно потрібне місту. І ми вдячні, що нас підтримали і профспілки, і тут поставились з розумінням,та ми знайшли той компроміс тарифу, який буде оптимальний. Тому що дійсно сьогодні економічно обґрунтований тариф набагато вищий. І Вінницька транспортна компанія в першу чергу направить ці кошти на покращення обслуговування населення та підвищення зарплати працівникам підприємства», - говорить директор КП «Вінницька транспортна компанія» Михайло Луценко.

Довідка:

Порівняно з 2016 роком додалось три нових автобусних маршрутів: №6 «Олієжиркомбінат - пл. Перемоги», №16 «Меморіал Визволення - Барське шосе - Аграрний університет» та №22 «Мікрорайон Академічний - Залізничний вокзал». Тож, наразі автобусних маршрутів є 17, на них виходять 56 автобусів. Щодо електротранспорту, то у місті діє 6 трамвайних та 15 тролейбусних маршрутів, на які виходить 205 одиниць транспортних засобів (74 трамваїв та 131 тролейбусів).




Переглядів: 5154
Поширень: 4

Останні новини