Про роботу банківського сектору в умовах карантину

Для Національного банку України важлива безпека українців в умовах поширення коронавірусу. Отримання фінансових послуг не має ставити здоров’я громадян під загрозу.

Закликаємо громадян не відвідувати банківські відділення та уникати контактів з готівкою (як гривневою, так і іноземною валютою), яка може бути носієм вірусу. Натомість користуйтеся послугами дистанційного банкінгу. Замовляйте та оплачуйте товари і послуги онлайн. У тому числі і комунальні платежі за допомогою онлайн сервісів банків чи платіжних операторів. Максимально переходьте на безготівкові розрахунки, безконтактні та мобільні платежі за допомогою смартфонів та розумних годинників, чипованих платіжних карток.

Якщо у вас старенькі батьки чи бабуся з дідусем, допоможіть їм розібратися в новітніх послугах, щоб і вони уникали місць громадського скупчення під час сплати комунальних платежів.

Зі свого боку Національний банк працює в двох напрямках – щоб зробити користування готівки безпечнішим, а безготівкові платежі – дешевшими, ніж готівкові.

В першому напрямку – НБУ буде підкріплювати банки готівкою безкоштовно (до 1 травня 2020 року). При цьому, в першу чергу, НБУ буде поставляти банкам готівку, видаватиметься готівка із запасів, сформованих до поширення коронавірусної інфекції на території України.

Запаси готівки Національного банку є достатніми для забезпечення потреб економіки країни. Також НБУ планує безкоштовно збирати у банків готівкову гривню для знезараження банкнот. Готівка, яку НБУ отримуватиме від банків, спочатку зберігатиметься у окремому сховищі впродовж щонайменше 14 днів, після чого піддаватимуться температурному шоку (160 градусів за Цельсієм).

В другому напрямку – НБУ планує тимчасове скасування тарифів в Системі електронних платежів. Також важливо знизити тарифи на інтерчейндж. Це має здійснюватися адміністративним шляхом. Сьогодні банківські послуги повинні бути дистанційними з метою забезпечення соціальної відповідальності банківської системи.

Щодо готівкової інвалюти

Банки мають валютну ліквідність – понад 8 млрд дол. США. Але це переважно безготівкова валюта. Неможливість купити долари США та іншу іноземну валюту в касах банків, що спостерігається наразі, пов’язана з нестачею валютної готівки у банків через перебої з авіасполученням.

Найближчим часом це питання буде вирішене.  НБУ вже закупив частину валютної готівки в євро і планує 19 березня провести аукціон з продажу готівкової валюти за безготівку. Також НБУ зараз працює з контрагентами з США, щоб доставити значну партію валютної готівки в доларах США.

Для вкладників банків

Банки працюють в звичайному режимі і продовжують безперебійно обслуговувати клієнтів в повному обсязі, перевівши частину обслуговування у дистанційну форму. Немає жодних обмежень з боку НБУ на роботу банків чи проведення ними операцій (видачі коштів з депозитів, надання кредитів, обміну валюти тощо). Також під час наради з 50 найбільшими банками країни, яка відбулася 18 березня, НБУ звернувся до банків із закликом, щоб фінустанови не накладали жодних обмежень на операції клієнтів. Замість обмежень має бути здорова комунікація з клієнтом. Банки мають більш ніж достатньо коштів, щоб задовольнити потреби клієнтів як безпосередньо у касах відділень, так і у банкоматах. Безперебійне касове обслуговування та поповнення банкоматів буде забезпечено за будь-яких умов. У тому числі й у випадку підвищеного попиту на гривневу готівку з боку населення. Якщо банки потребуватимуть ліквідності, Національний банк готовий надати їм всю необхідну підтримку за рахунок вже наявних стандартних та нових інструментів. Таким чином, немає причин квапитися знімати кошти з рахунку чи позапланово проводити будь-яку іншу банківську операцію. Якщо немає потреби робити невідкладні витрати, які потребують зняття готівки з рахунку, і є можливість почекати до завершення карантину – зачекайте.

Для позичальників банків

Розуміючи усю складність ведення бізнесу та потребу в дистанційній роботі чи навіть відпустках за власний рахунок для громадян в умовах карантину, Національний банк передбачив особливий пільговий період обслуговування кредитів в період дії карантину для населення та бізнесу.

Пільговий період буде застосовуватися до всіх кредитів, що станом на вечір 7 березня 2020 року були працюючими та обслуговувались. По-перше, банки не будуть нараховувати штрафи та пеню за невчасні платежі за споживчими кредитами у період з 1 березня по 30 квітня. За ініціативою НБУ Верховна Рада заборонила це на рівні закону. Але важливо пам’ятати – банки продовжать нараховувати проценти в цей період, зсувається лише строк, коли вам потрібно буде їх сплатити.

По-друге, банки будуть активно здійснювати реструктуризацію кредитів як населення, так і бізнесу. Підхід може бути індивідуальним у випадку з корпоративними позичальниками та стандартним у випадку з роздрібними. Особливим має бути підхід і до тих галузей, які через карантин повністю втрачають доходи і сьогодні не працюють, та для населення, яке в результаті карантинних заходів та призупинення роботи окремих компаній тимчасово не працює.

Щодо підтримки економіки з боку НБУ

Національний банк працює над новими інструментами надання банкам фінансування, які допоможуть банкам задовольняти попит бізнесу на гривневі кошти і продовжувати належним чином виконувати свою основну функцію – підтримувати економіку. Це важливо і сьогодні, і буде не менш важливо після завершення карантину, коли економіка повернеться до повноцінного функціонування. Зокрема, для цього вже внесено зміни до операційного дизайну монетарної політики, що надасть банкам більшу гнучкість в управлінні власною ліквідністю, а також запроваджено інструмент довгострокового рефінансування для підтримки кредитування та ліквідності банків.

Також ми плануємо зробити більш доступними для банків кредити екстреної підтримки ліквідності, розширивши критерії прийнятності застави за такими кредитами, та додатково за потреби можемо оголосити позачергові тендери з підтримки ліквідності.



Переглядів: 3599
Поширень: 0

Останні новини