Як працюють в умовах карантину найбільші підприємства Вінниці

В умовах карантину більшість виробників змушені зупинити чи зменшити обсяги виробництва. Робітники групи ризику йдуть у незаплановані відпустки, офісні робітники переходять на дистанційну форму роботи. Ми дізнались яким є реалії роботи великих підприємств під час карантину на прикладі вінницького олійноекстракційного заводу.

Вінницький олійноекстракційний завод, є найбільшим в Україні за обсягом перероблення соняшнику. Продукцію заводу експортують в країни ЄС, Південно-Східної Азії, Африки та Австралії. На підприємстві працює 840 робітників, частина яких зараз пішли працювати дистанційно, а хтось пішов у відпустку. Однак виробничі процеси зупинити неможливо. В умовах карантину, керівництво компанії несе відповідальність за життя своїх робітників, тому на заводі було прийнято багато нагальних рішень заради безпеки власних співробітників.

З огляду на всесвітні новини керівники компанії прийняли рішення про необхідність підвищення санітарної безпеки на підприємстві, ще до оголошення карантину в Україні. Керівництвом було закуплено маски, дезінфектори та необхідне обладнання. Коли було введено карантин, керівництво компанії та керівники відділів вже знали, що необхідно робити:

“Фактично коли почався карантин ми відправили більшу частину працівників на дистанційну форму роботи.Насамперед, це стосувалося людей віком від 60 років. - коментує фінансовий директор промислової групи "Віойл" Алла Власюк. - Виробництво ми не зупиняли, однак посилили безпеку на території.”

Дмитро Чаленко є головою правління ПАТ "Вінницький олійно-жировий комбінат”, розповідає, що вони створили штаб по запобіганню коронавірусу на підприємстві.

Деяких робітників одразу відправили в оплачувані відпустки. Зараз постійно ведеться внутрішня та зовнішня діяльність з дезінфекції території

“Ми наразі налагодили внутрішню роботу з запобігання розповсюдженню інфекції на території підприємства. Плануємо працювати над зовнішньою роботою за межами заводу” - коментує Дмитро Чаленко

На підприємстві люди відчувають себе в повній безпеці, робочий процес проходить без паніки та розповсюдження чуток.

Всі керівники обізнані з ситуацією. Кожен провів зі своєю командою інформування на тему вірусу. Людям на підприємстві, роздали агітаційний матеріал щодо хвороби. Тому паніки на немає, люди впевнені у власній безпеці. Не виникало й проблем з транспортом. Людей, що мешкають за містом розвозить робочий бус.

Якою є санітарна обробка в промислових масштабах.

Зараз на підприємстві з допомогою спецтранспорту проходить дезінфекція вуличної території, в майбутньому планується проводити таку дезінфекцію в житловому районі біля підприємства:

“Всі працівники мають знаходитися в засобах захисту, це обов’язкова умова. Ми забезпечили їх засобами безпеки: маски та рукавички. На вході людям міряють температуру, в кожному підрозділі розташовані пункти дезінфекції рук. Окремо працюють команди, які проводять санобробку приміщень. Регулярно відбувається кварцування приміщень. Робітників, що працюють за межами міста привозять транспортом підприємства, який також дезінфікується. Всі пасажири транспорту мають бути в масках та рукавичках.“ - розповідає Дмитро Чаленко

Підприємство допомагає місту в кризовій ситуації.

Алла Власюк розповіла, що їх компанія буде всіляко сприяти місту та волонтерам. Минулого тижня вже було передано волонтерам гуманітарний вантаж із захисними масками, засобами дезінфекції, побутовою технікою та дитячими листівками для бійців на Сході Країни. Вантаж адресовано жінкам-військовослужбовицям, котрі зараз перебувають у військових та медичних частинах. Цього тижня він вирушить у зону ООС.

“Ще до початку світової пандемії та карантинних заходів в Україні наші колежанки з Всеукраїнської асоціації жінок «Дія» ініціювали акцію «Берегині України». Місія цього проєкт проста і важлива – показати жіноче обличчя Збройних сил України; тих, хто несе службу у військових та медичних частинах.Загалом у Збройних силах України наразі налічується 23% жінок, з яких 11% - це професійні військовослужбовиці. Окрім того, значна частина медичного персоналу у зоні бойових дій – також жінки. Коли ми формували посилку для чотирьох локацій, зрозуміли, що є потреба забезпечити засобами дезінфекції. До нашої акції долучилося багато людей, зокрема вінницька дизайнерка Олена Шиян, яка пошила нашим захисницям маски багаторазового користування. Я думаю, що жінки, які служать там, потребують нашої турботи.” - розповідає про подробиці акції Алла Власюк

Керівники та працівники підприємства не забувають про населення мікрорайону, який розташовано біля заводу.

“Ми зі своєї сторони інформуємо населення про обмеження карантину. Наша охорона постійно спілкується з матусями на дитячих майданчиках та просить обмежити перебування на вулиці. Крім того, в нас заплановано кілька акцій, які мипогоджуємо з міською радою.Це буде волонтерський рух, що допоможе нашій місцевій раді навести лад в цьому питанні.” - говорить Алла Власюк

Алла Власюк та Дмитро Чаленко вже особисто підтримали ініціативу Володимира Гройсмана. Спеціальний Фонд  «Спецфонд СтопВірус», що діє на базі фонду «Подільська громада», за підтримки місцевих організацій та бізнес-партнерів вже реалізував низку благодійних, в тому числі медичних, програм. Зібрані кошти спрямують на додаткову закупівлю тестів, апаратів штучної вентиляції легень, медикаментів, масок тощо – для потреб міста та області. 

Наразі вирішено про виділення грошової підтримки місту від Промислової Групи ВІОЙЛ. Перший транш становитиме 1 мільйон гривень, його використають на закупівлю засобів захисту для лікарів та містян. У вівторок було прийнято рішення виділити 5 тисяч пляшок олії, які будуть пакуватися в пакети для малозабезпечених родин Вінниці. Ці пакети вінницька міська рада за допомогою волонтерів та співробітників соціальних служб будуть роздавати родинам, що потребують матеріальної підтримки. Керівництво підприємства вважає необхідним допомагати місту, як фінансово так і продукцією.

“Ми вже провели напряму переговори з китайськими постачальниками стосовно закупівлі необхідних засобів. Проте, є велика проблема з якою стикаються, як волонтери так і державні структури. Мова йде про те що є кошти, але немає можливості закупити необхідні засоби безпеки” - зазначає Алла Власюк.

Головною метою роботи керівництва підприємства, на сьогодні є підтримка власних працівників. Саме тому було вжито всіх необхідних заходів. Треба зазначити, що жодна держава світу не була готова до такого виклику. Гаранти європейських держав зазначають, що пандемія вірусу стала загрозою не лише світовій економіці, а й людству. Тому найважливішим для кожного керівника є насамперед збереження життя людей. Навіть за умов карантину вінницькі підприємства роблять все необхідне та об’єднують власні зусилля, заради подолання пандемії.




Переглядів: 8404
Поширень: 17

Останні новини