На Вінниччині відбувся I Всеукраїнський фестиваль «Україна сакральна»

Заходи  розпочалися на історичному для погребищан місці – біля Козацького хреста «Борцям за волю України» із вшанування борців за волю і незалежність України покладанням квітів та спільною молитвою за Україну, за  наших відважних бійців на передовій, за пришвидшення перемоги над агресором, за мир і злагоду на Українській землі. Погребищенський міський голова Анатолій Білик та співорганізатор фестивалю доктор історичних наук, професор Василь Моргун урочисто відкрили пам’ятну табличку.

Перед урочистою  частиною фестивалю на районному стадіоні «Колос» офіційні особи  оглянули фольклорно-етнографічні світлиці територіальних громад району, виставки народних ремесел, картини місцевих майстрів.

Вітаючи учасників дійства заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк зазначив, що Другий Спас, який щорічно відзначається 19 серпня за християнським календарем носить назву Преображення Господнє, а також відоме, як день дарів земних - традиційне свято врожаю. «Ми доводимо всій Україні єдність. Сьогодні об’єднались всі - місцеві громади, районна, обласна влада, гості з Києва, із різних регіонів країни» - відзначив Олександр Крученюк.  Він подякував учасникам АТО за захист України та побажав миру, єдності, злагоди у розбудові України.

Голова Погребищенської райдержадміністрації Іван Вінник у своєму привітанні наголосив, що історія засвідчує - перемагає і розвивається тільки та держава, в якій панує національна  єдність та громадянська злагода. І коли б  аналогічні заходи, діалоги між регіонами України проходили по всій країні  починаючи з часу проголошення Незалежності, то війни на Сході України не було б. Іван Вінник висловив надію, що фестиваль стане традиційним та подарував картину  ветеранам АТО для окремої кімнати, присвяченої воїнам АТО, яку оформляють в Погребищенському краєзнавчому музеї ім.Н.Присяжнюк.

Цього дня молились за Україну та її військо на сакральній скелі, камені якої пам'ятають славні козацькі подвиги. Привітали учасників Всеукраїнського фестивалю також начальник управління культури і мистецтв облдержадміністрації Станіслав Городинський, голова Погребищенської районної ради Сергій Волинський, Погребищенський міський голова Анатолій Білик, депутат Вінницької обласної ради Тарас Кобець, голова ГО Мольфар» Юлія Вотчер та інші поважні гості фестивалю.   

В заході взяли участь  місцеві громади району, місцеві митці та майстри, які представили виставки народних ремесел, вишукані вироби, картини, фольклорно-етнографічні світлиці.

Метою заходу організатори визначили єднання України, патріотичне виховання на засадах національних традицій, звичаїв і обрядів українського народу, популяризація історичних, культурно-мистецьких надбань, відродження та розвиток народного мистецтва і народних художніх промислів, виховання любові до рідного краю, розвиток туризму.



Переглядів: 4887
Поширень: 0

Останні новини