Поради психолога як бути в умовах карантину

Психолог міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді Ірина Ковиліна розповіла, що людей, які зараз здебільшого звертаються за допомогою, можна умовно поділити на дві групи. Перша – це ті, які переживають карантин на самоті. Другі – ті, хто мусить багато часу проводити у закритому приміщенні з багатьма людьми. Наприклад, це родина з дітьми, які звикли до того, що діти багато часу проводять у школі, відвідують гуртки, гуляють, а батьки ходять на роботу, а тепер їхнє життя докорінно змінилось. У цьому випадку батьки часто цікавляться, як їм краще вибудувати стосунки з дітьми в умовах карантину. Або ж це можуть бути люди, які живуть у гуртожитках і мають спільні кухні.

«У зв’язку з карантином у людей змінились обставини життя: хтось тепер не ходить на роботу, у спортзал, басейн, а хтось вимушено перебуває у самотності. Стадія заперечення у більшості вже завершилась. Потрібно прийняти ситуацію і пристосовуватись. Ми даємо людям індивідуальні поради, але є кілька загальних, які будуть корисні усім. Перша порада – розробіть новий розклад дня, максимально наповнивши його корисними справами. До нього можуть входити найрізноманітніші пункти, наприклад, прочитати сто сторінок книги, випрати штори, подзвонити подрузі. У родині такий план має бути у кожного окремий. Так, там будуть спільні пункти. Наприклад, спільний перегляд фільму, приготування страви разом з дітьми, гра тощо. Проте у кожного мають бути й індивідуальні заняття, наприклад, хтось хоче вишивати, хтось бути на самоті і читати книгу, учні мають навчатись онлайн тощо. Має бути передбачений і вільний час. Для самотніх людей важливим є час для розвитку, можна пройти онлайн навчання, навчитись готувати нові страви, зайнятись творчістю, має бути й час щоб побути зі своїми думками», – розповідає Ірина Ковиліна.

Є й люди, у яких ненормований режим дня. Їм психолог радить розробляти план щоранку. Взагалі, коли є план, у людей виникає відчуття, що вони контролюють своє життя і ситуацію, що є важливим для психічного здоров’я.

Другою загальною порадою є проведення певних ритуалів – у психології це звичні для людини дії. «Важливо зберегти ритуали з докарантинного періоду – наприклад, просинатися і засинати в той самий час, що й раніше, пити каву коли звикли, щоб було відчуття, що людина контролює своє життя. В той же час, потрібно вводити нові ритуали, хобі, вчити іноземну мову тощо.

Третя загальна порада – обмежити перегляд негативних новин та інформації а також – спілкування з людьми-панікерами, токсичними людьми. «Вчимося бути позитивними та вчимо цьому оточуючих. Не потрібно заїдати стрес. Зарядка та заняття спортом стимулюють вироблення гормонів, які піднімають настрій», - додає пані Ірина.

Серед важливих порад психолога – як боротися з тривогою та панічними атаками. Наприклад, є люди, у яких виникають панічні атаки, коли хтось з їхньої родини виходить в магазин, навіть якщо він у масці та рукавичках. «При панічних атаках потрібно навчитися абстрагуватися від тривожних думок,  відволікатись, наприклад, сконцентруватись на власному диханні,  або почати рахувати ґудзики на одязі, квіти на шпалерах, стискати і розтискати долоню, щоб відчути, що саме ти контролюєш своє тіло», – продовжує Ірина Ковиліна.

«У боротьбі з тривогою та панічними атаками дуже допомагає позитивне мислення. Коли нас починають охоплювати негативні думки, потрібно усвідомити, що паніка ні до чого хорошого не призведе, вона деструктивна. Потрібно мислити конструктивно, подумати, що я можу зробити в такій ситуації – помити руки, одягнути маску, робити вологе прибирання. Також потрібно пам’ятати, що паніка - це стрес, а стрес понижує імунітет, який має боротися з вірусами. Також корисним для збереження психологічного здоров’я є повторення афірмацій – коротких позитивних фраз, які при багаторазовому повторенні закріплюють необхідну установку в підсвідомості людини, сприяючи поліпшенню її психоемоційного фону. Наприклад, «Я спокійна, я здатна контролювати свої емоції, я гармонійна людина». Якщо у людини родина: «У мене чудові стосунки з чоловіком, дітьми». Варіантів є дуже багато, важливо, щоб ці слова були у теперішньому часі, позитивні, без заперечних часток», – зазначала Ірина Ковиліна.



Переглядів: 6785
Поширень: 3

Останні новини